Közélet

A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt

A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt

2015. február 11., szerda
A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt
morahalom_migransok_mti

A szerb-magyar határon tapasztalható megnövekedett menekültáradat miatt új előállító helyiségeket nyitnak Magyarországon, a helyzet megoldása érdekében viszont meg kell erősíteni a határellenőrzést - értett egyet Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója szerdán a vajdasági Kelebián, ahol a két rendőri vezető a határátkelők védelméről tárgyalt.

Az illegális bevándorlás nemcsak Szerbia és Magyarország problémája, hanem az Európai Unió több országáé is, és azt együtt kell megoldani - fogalmazott

Milorad Veljovic

. A szerb rendőrség igazgatója kiemelte, hogy az illegális határátlépések megelőzése érdekében megerősítették a szerb-magyar határ védelmét. Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez.

Papp Károly

kiemelte, hogy a menekültek nagy száma miatt újabb előállító helyiségeket nyitottak Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló menekültkérelmet nyújt be, és az elbírálási idő alatt megpróbál tovább jutni az Európai Unió más országaiba. Ezért a magyar rendőrség megerősítette az egész ország területén az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasútállomások ellenőrzését is - tette hozzá. Az év eleje óta 23 200 ember lépte át a szerb-magyar határt illegálisan, ez pedig óriási terhet jelent Magyarország és a magyar rendőrség számára - mondta az országos rendőrfőkapitány. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok létszámát növelték és technikai felszerelését is javították az utóbbi hónapokban - fűzte hozzá. A magyar rendőri szerveket azonban nemcsak a határellenőrzés szempontjából erősítették meg, hanem a határterületen növelték a közterületi rendőri jelenlétet is a közbiztonság megőrzése érdekében. Papp Károly elmondta, hogy erre a feladatra jelentős erőket csoportosítottak át a magyar készenléti rendőrség állományából. Az illegális migránsok 40 százaléka gyerek. Az útra kelő családok szociológiai hátterének ismertetéséből kiderült, hogy két hónappal ezelőtt még a legtöbb illegális migráns a legszegényebb rétegből került ki, ezt követően a középosztályból származók száma is megnövekedett, most pedig már a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is útra kelnek. Papp Károly azt is közölte, hogy csökkent az illegális határátlépők száma, míg az utóbbi héten naponta átlagosan 1200-1300 főt fogtak el a magyar rendőrök, az elmúlt néhány napban ez 650-700 főre csökkent. A két rendőri vezető emellett egyetértett abban is, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet, az ilyen szervezetek felszámolása érdekében pedig már megkezdődött a magyar és a szerb bűnügyi rendőrség egyeztetése is. Hírportálunk korábban is foglalkozott már a témával, kapcsolódó cikkeinket

ITT

és

ITT

olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.