A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatokat a Moody’s

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő héten esedékes Magyarország államadós-besorolásainak idei első hitelminősítői felülvizsgálata: a Moody’s Investors Service 2015-re szóló menetrendjében március 6-ára tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását.

A Moody’s ezután július 10-én, majd november 6-án vizsgálja ismét a magyar besorolásokat. A cég legutóbb november 7-én hajtott végre hitelminősítői lépést Magyarországgal kapcsolatban: akkor stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a “Ba1” szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A Moody’s novemberi lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel, A Standard & Poor’s-nál március vége, a Fitch Ratings-nél 2012 decembere óta. A Standard & Poor’s 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra, a Fitch Ratings-nél május 22-én, majd november 20-án.

Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes kilátást. A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott és Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, annak eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárás után jelentik be Londonban.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata “BB/B”. A hosszú futamidejű “BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody’s és a Fitch szuverén magyar besorolásánál. A Moody’s “Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings “BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy osztattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. A londoni elemzői közösségen belül egyesek szerint látszik esély a magyar adósosztályzatok belátható időn belüli javítására.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították: a magyar gazdaság több – az adósmegítélés szempontjából fontos – alapmutatója javult azóta, hogy 2011-ben Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást.

A ház e javuló mutatók közül kiemelte a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedést, az export százalékában mért teljes külső adósságállományt, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósságot és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleget.

Előző sztori

Orbán évértékelője: a keményen dolgozó emberekről szólnak a következő évek

Következő sztori

Kézműves ékszerek, brit egyetemek a Somogyiban