Közélet

Tóth Péter: Ne napocskát rajzoljanak és ne négylevelű lóherét gyűjtsenek a közmunkások!

Tóth Péter: Ne napocskát rajzoljanak és ne négylevelű lóherét gyűjtsenek a közmunkások!

2015. január 23., péntek
Tóth Péter: Ne napocskát rajzoljanak és ne négylevelű lóherét gyűjtsenek a közmunkások!
jobbik_sajtotajekoztato01kf

Jelenlegi formájában megbukott a közmunkaprogram a szegedi Jobbik szerint. Tóth Péter úgy látja, a régi betonlapos járdák rekonstrukciója sokkal hasznosabb lenne, mint például négylevelű lóherét szedni az árokparton, amire egy Szegedhez közeli településen volt példa.

Kampánycélokra használta a közmunkaprogramot a kormány – közölte

Tóth Péter

jobbikos önkormányzati képviselő, amit szerinte két adat támaszt alá. Mint sajtótájékoztatóján elmondta, 2014 áprilisában 210 ezer regisztrált közmunkás volt hazánkban, egy hónappal később viszont számuk lecsökkent 98 ezer főre. „Ebből látható, hogy a kormány propagandára fordította a közmunkát, mellyel kapcsolatban az is gond, hogy sok esetben nem valódi, értéket előállító munkát végeztek a programban résztvevők” – közölte a Jobbik szegedi elnöki tisztét is betöltő Tóth. Példaként felhozta, hogy egy Szegedhez közeli településen a közmunkásoknak, akiknek elvileg a csatornát kellett volna tisztítaniuk az volt a tényleges feladatuk, hogy négylevelű lóheréket keressenek. A Cserepes soron pedig arra panaszkodott egy korábbi közmunkaprogramban résztvevő, hogy napocskát kellett rajzolniuk, vagyis esetenként nemcsak a munka, hanem a hozzá kapcsolódó képzés is méltatlan. Alsóvárostól egészen Újszegedig jelezték a képviselőnek azt a problémát, hogy a 30-40 éve lerakott betonlapokból álló járdákon nem lehet közlekedni, mivel azok elmozdultak helyükről Tóth szerint hasznos lenne, ha a közmunkaprogram résztvevői ezeket a járdaszakaszokat újítanák fel Szegeden, így ők is azt érezhetnék, hogy valami hasznosat tesznek, s ez a lakosság számára is hasznos. Hozzátette, több településen vannak pozitív, akár Szeged számára is követendő példák, ilyen például a mezőgazdasági termelés. Megjegyezte, akár a közétkeztetés számára is termelhetnének zöldségeket a közmunka keretében, s talán így lehetne valamelyest kompenzálni a 6%-os díjemelést, amit a kiváló minőségű alapanyagok beszerzésére vonatkozó kötelezettségre hivatkozva szavazott meg a szegedi közgyűlés. A Homokhátságon pedig helyi termelők arra tettek javaslatot a jobbikos politikusnak, hogy a gazdaságukban is hasznát tudnák venni a közmunkásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.