Gazdaság

Az első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye

2015. január 30., péntek
Az első házasok kedvezménye

2015. január 1-jétől az első házasok kedvezményével csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja. A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot, és legalább az egyik fél az első házasságát köti. Az adóalapból vonható kedvezmény együttesen havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.

Az első házasok kedvezménye az adóelőleg levonásánál, már év közben is érvényesíthető. A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával akár közösen is igénybe vehetik. Ennek feltétele, hogy a házastársak adóbevallásukban (munkáltatói adó megállapításukban) közös nyilatkozatot tegyenek, melyben feltüntetik egymás adóazonosító jelét és azt, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe. A kedvezményt igénybe vehetik akkor is, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre. A házasságba hozott gyermek nem zárja ki az első házasok kedvezményét. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól kezdődően lehet érvényesíteni, és legfeljebb 24 hónapra vehető igénybe. A családi kedvezményre való új jogosultság (magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása esetén) megnyílta esetén, valamint ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik a kedvezmény tovább már nem érvényesíthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.