Közélet

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve lett 2015

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve lett 2015

2015. január 20., kedd
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve lett 2015

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította 2015-öt a kormány a kedden a Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint.

Az emlékévvé nyilvánítás a méltó megemlékezést szolgálja arra, hogy hetven éve, 1944-45-ben megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást - olvasható a határozatban. Emellett 2016. február 25-éig emlékbizottságoz hoznak létre, amely javaslatot tesz a kormánynak egyebek mellett az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilm készítésére, kutatásokra. A bizottság elnöke

Balog Zoltán

emberi erőforrás miniszter lesz, állandó tagok az általa, valamint a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter, a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter által delegáltak. Emellett a bizottságban részt vesz a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia, a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága, a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete egy-egy delegáltja. A kormány a bizottság állandó tagjának felkéri a XX. Század Intézet és a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.