Egészség

Plazmaszolgálat nyílt Szegeden + FOTÓK

Plazmaszolgálat nyílt Szegeden + FOTÓK

2014. december 1., hétfő
Plazmaszolgálat nyílt Szegeden + FOTÓK
verplazma_kozpont_szeged13_gs

Európa, és ezen belül hazánk sem önellátó vérplazmából, ezért is jelentős, hogy a Plazmaszolgálat első vidéki központját Szegeden nyitotta meg.

„A vérnek és a plazmának nincs ára, csak értéke” – szögezte le

Csenke Péter

, a Plazmaszolgálat operatív igazgatója a szegedi centrum megnyitóján, mely a két budapesti központ után az első vidéki helyszín, ahol a donorok kimondottan vérplazmát adhatnak, melyből életmentő gyógyszereket készítenek. a megnyitón elhangzott, hogy például a vérzékeny betegek számára, továbbá immunhiányos pácienseknek, csontvelő-átültetésen átesett betegeknél vagy épp égési sérüléseknél alkalmaznak plazmából előállított orvosságokat. Csenke Péter operatív igazgató elmondta, hogy transzplantációknál is szükség van ilyen készítményekre. „Nem véletlenül jöttünk Szegedre, ez a város az orvostudomány fellegvára, itt minden termékünket használják hosszú évek óta. Munkánkkal pedig hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az itt gyűjtött plazmából akár szegedi beteg gyógyulását is szolgálhatjuk” – fogalmazott.

verplazma_kozpont_szeged05_gs

Gólyatáborban hallott a szegedi Plazmaszolgálat megnyitásáról

Bori Katalin

, akivel a centrum várójában találkoztunk. „Azért tartom fontosnak, hogy plazmát adjak, mert nekem is lehet bármikor szükségem olyan készítményre, ami vérplazmából készül. Rendszeresen járok véradásra is hasonló okokból” – fogalmazott a petőfiszállási fiatal. „Mi a pályán adjuk a vérünket a csapatért” – nyilatkozta portálunknak

Vadkerti Attila

, a Mol-Pick Szeged csapatkapitánya hozzátéve, ő aktív sportolóként nem adhat vért, de ettől függetlenül fontosnak tartja a szegedi központ megnyitását. Elmondta, egyrészt visszajelzést kapnak a donorok arról, hogy milyen állapotban van a szervezetük, másrészt embereken segítenek.

Több mint félmillió adag plazmára van szüksége a hazai hemofíliásoknak

A vérből a plazmát választják le egy zárt rendszerű gép segítségével, ami teljesen steril. Testsúlytól függően 500-700 milliliternyi plazmát vesznek le alkalmanként, amit lehűtenek mínusz 42 ℃-ra, majd ha megfelelő mennyiség összegyűlt, hűtőkamionnal Németországba szállítják, ott dolgozzák fel. Hasonlóan a véradáshoz, egyetlen tűszúrást ejtenek a karon, ám a vérplazma levételében a folyamata akár 30-40 percig is eltarthat. Ennek oka, hogy a gép szakaszosan visszapumpálja a vörösvérsejteket a szervezetbe. Csenke Péter elmondta, nem annyira terheli meg a szervezetet, mint a véradás, így az európai irányelveket követve évente harminchárom alkalommal is van mód arra, hogy plazmát adjon valaki. 18 és 60 év közöttieket várnak plazmadonornak, kikötés, hogy az illető 52 kilogrammnál többet nyomjon, de ne legyen 130 kilós. Ezen felül orvosi alkalmasságin is részt vesznek a jelentkezők, teljes körű vírusdiagnosztikai vizsgálatos esnek át a leendő donorok. Szívproblémákkal küzdők, epilepsziások és cukorbetegek nem adhatnak vérplazmát, míg a vérszegény, a magas vérnyomásos, asztmás és allergiás jelentkezők csak orvosi konzultációt követően lehetnek plazmadonorok. A szegedi centrumba eddig mintegy 400-an jelentkeztek, és mindössze 10-15%-uk nem volt alkalmas donornak, például a vénájuk miatt.

verplazma_kozpont_szeged15_gs

Dániel Zsuzsanna

, a fővárosi Stúdium Centrum vezető főorvosa elmondta, a vérplazma 90%-a vízből áll. A fennmaradó rész ionokból és a gyógyszergyártás számára hasznos fehérjékből. Fontos tudni, hogy plazmalevételkor 250 milliliter sóoldatot is bejuttatnak a vérkeringésbe, vagyis maximum 500 milliliter folyadékot veszít a szervezet. Azok, akik donornak jelentkeznek, a levétel előtt minimum két liter folyadékot kell, hogy fogyasszanak, illetve fehérjében gazdag étrendet javasolnak. Dániel Zsuzsanna hangsúlyozta, a plazma mindössze három nap alatt újratermelődik. Azt, hogy miért is fontos a plazmaadás jól szemlélteti, hogy a vérzékeny beteg hetente 2-3 alkalommal adnak be maguknak vénás injekciót, hogy megelőzzék a súlyos ízületi, nyálkahártya és egyéb vérzéseket. Egy ilyen beteg egy heti gyógyszeradagjának előállításához 25 donorra van szükség, míg éves szinten csak a 400 hazai súlyos vérzékeny, vagyis A-hemofíliás beteg ellátásához 520 ezer plazmaadagra van szükség. Ha szeretne plazmadonor lenni, bővebb információkat

ITT

találhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.