Közélet

Olcsóbb lenne a bérletek biztosítása, mint a havas kerékpársávok takarítása + FOTÓK, VIDEÓ

Olcsóbb lenne a bérletek biztosítása, mint a havas kerékpársávok takarítása + FOTÓK, VIDEÓ

2014. december 2., kedd
Olcsóbb lenne a bérletek biztosítása, mint a havas kerékpársávok takarítása + FOTÓK, VIDEÓ
hokotro01_gs

A közelgő hóhelyzettel foglalkozott keddi ülésén a városüzemeltetési bizottság. A környezetgazdálkodás szerint aránytalanul magas összeget igényel a külterületek kerékpárútjainak tisztán tartása, míg az SZKT arra panaszkodott, hogy a fizetős parkolókra dúrják a havat, megközelíthetetlenné téve azokat.

A téli üzemeltetési terv is szóba került a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság keddi ülésén.

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a hóhelyzet kezelése kapcsán kevés szó esik az intézmények és ingatlantulajdonosok felelősségéről, az ingatlan előtti járdaszakasz takarítása és síkosságmentesítése ugyanis az ő feladatuk. Mind az ellenőrzés, mind pedig a szankcionálás mértéke is igen csekély, így gyakran fordul elő, hogy például iskolák nem teszik rendbe a hozzájuk kapcsolódó járdaszakaszt. A szülők ilyenkor a környezetgazdálkodás munkatársaihoz fordulnak, amely lehetőségeihez mérten igyekszik eleget tenni a kéréseknek annak ellenére is, hogy ez nem az ő dolga lenne - hangsúlyozta Makrai. Az ügyvezető kéri, hogy más városokhoz hasonlóan tájékoztassák az érintetteket elmaradt feladataikról.

A kerékpárutak rendbetétele külön kihívás elé állítja a környezetgazdálkodás munkatársait - folytatta. Szegeden jelenleg nagyjából 75 kilométer hosszú bicikliút húzódik, melyek hiányosságai rendszerint nagy sajtófigyelmet kapnak, mivel a bringások az egyik legnagyobb érdekérvényesítő hatással bíró csoport. Rendben tartásuk speciális gépeket igényelnek, hiszen a nagy járművek túl szélesek ide, az erre használható kis Mercedes Unimog ráadásul ugyanannyiba kerül, mint a négysávos út takarítását is végző, nagy méretű társa. Ezek egyrészt csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, másrészt igen nagy költséggel működnek ahhoz képest, hogy mekkora forgalom is zajlik az általuk megtisztított útszakaszokon. "A Szentmihállyal, vagy Szőreggel összekötő kerékpárút tisztítására fordított összeg aránytalanul magas ahhoz képest, hogy mennyi biciklis közlekedik rajta a -10 fokos téli hidegben. Még az is olcsóbb volna, ha ezen embereknek tömegközlekedési bérletet biztosítana a társaság erre az időszakra" - magyarázta Makrai. Hozzátette: a kerékpárosnak ráadásul sokkal jobb minőségű útszakasz szükséges a biztonságos közlekedéshez, mint az autósnak, akár egy kisebb esőzés is balesetveszélyessé tehet egy-egy szakaszt.

Hórakás alatt a fizetős parkolók

Több mint 2000 fizető parkolóhely tartozik a Szegedi Közlekedési Kft. üzemeltetésébe, melyeket a lakók a havas téli időben is ugyanúgy használnának. A közgyűlési rendelet alapján a parkolóhelyek takarítása, síkosságmentessé tétele a Szegedi Közlekedési Kft. feladata, melynek kapcsán egy évek óta fennálló problémára hívta fel a figyelmet Forrai Gábor, az SZKT Parkolási Üzletágának igazgatója. Nagyobb havazás esetén a fizető parkolóhelyekre két oldalról túrják a havat: a járdákról a szomszédos épület lakói, míg az úttestről a környezetgazdálkodás járművei halmozzák a rakást, így lehetetlenné téve, hogy megálljanak ott az autók. Ez a halom néhány hideg nap alatt olyan jégtömbbé fagy össze, melyet csákánnyal lehet csak megbontani - emelte ki Forrai Gábor. Az igazgató korábban már egyeztetett Makrai Lászlóval a lehetséges megoldásokról, szóba került az is, hogy 20-30 parkolóhelyenként néhány parkoló helyére dúrnák össze a havat, így szabadítva fel a többi részt az autósok számára. Kérdés továbbá az is, hogy nagyobb havazás után milyen deponáló helyet jelöljenek ki az összegyűjtött hótömegnek. Forrai Gábor szerint az elmúlt években is volt rá példa, hogy az SZKT külön szerződést kötött a nagy hótömeg elszállítására, melyek a rakpartra, illetve a Fokára kerültek, ez utóbbi azonban környezetvédelmi szempontból aggályokat vetett fel a szakemberekben. A város bizonyos részeiről - így például a Kelemen utcából, ahol sem a járdára, sem pedig a tömegközlekedési sávra nem dúrhatják a hótömeget - mindenképpen el kell szállíttatni azt. https://www.youtube.com/watch?v=HJ9zkbCAcrw Emlékszünk még a tavaly márciusi havazásra? Huszonötödikén így nézett ki a belváros! Makrai László emlékeztetett a két évvel ezelőtti, 40 centiméteres hótömegre, amely miatt kényszerűségből a cég költségén szállíttatták ki éjszakánként a belvárosból az összedúrt halmokat. Az ötnapos munka 100 millió forintba került, de ha a nagykörúton belül minden utcát tehermentesítettek volna, az egymilliárd forint feletti költséget jelentene számukra. Rendkívüli helyzet esetén vállalkozók tudják kiegészíteni a környezetgazdálkodás gépparkját, illetve december elsejétől 100 fő közhasznú dolgozót tudnak beállítani, anyagi keretük azonban véges - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.