Közélet

„Kultúra nélkül nincs Magyarország” – Kötet összegzi Klebelsberg munkásságát + FOTÓK

„Kultúra nélkül nincs Magyarország” – Kötet összegzi Klebelsberg munkásságát + FOTÓK

2014. december 5., péntek
„Kultúra nélkül nincs Magyarország” – Kötet összegzi Klebelsberg munkásságát + FOTÓK
konyvbemutato14_gs

A Trianon utáni Magyarország korlenyomata is a Klebelsberg Kunó munkásságát bemutató gazdagon illusztrált kötet, melyet a szerzők, Ujváry Gábor történész és Vertel Beatrix a Gál Ferenc Főiskolán mutattak be.

Negyedszázada foglalkozik

Klebelsberg Kunó

vallás- és közoktatásügyi minisztermunkásságával

Ujváry Gábor

történész, a nemrégiben megjelent kötet ötlete azonban nem tőle, hanem

Vertel Beatrix

tervezőgrafikustól származott. A történész a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a grafikus által felkutatott igen gazdag képanyag nagy részét nem ismerte, a végül a kötetben megjelent háromszáz fotó nagy részét pedig nyilvánvalóan nem ismeri a nagyközönség. „Teljesen más úgy szöveget olvasni, hogy mellette illusztrációk, fotók is vannak, így jobban megismerjük az adott kort is. Csak olyan szövegek gyűjtöttem össze Klebelsbergtől vagy épp róla szólóakat, melyek illeszkednek a fotóhoz. A könyvben szereplő képek révén láthatjuk, miként öltözködtek az emberek, milyenek voltak az utcák egykor, s mivel az egykori kultuszminiszter 1875-ben született, így már a 19. század Magyarország jellemző is az olvasó szeme elé tárul” – fogalmazott. Ujváry Gábor hozzátette, természetesen az is látszik, amit a Klebelsberg Kunóról karikatúrákon láthatunk, hogy valóban nagy volt az orra és az is egyértelműen látszik öltözékéből és testtartásából, hogy mennyire adott magára és hogy hiú ember volt, amiért – részben jogos – kritikával is illették őt. „Talán a Szegeddel foglalkozó része a leggazdagabb a kötetnek, Klebelsberg Kunó 1926-tól egészen haláláig a város képviselője, hozzá köthető a Dóm tér kialakítása, a Szegedi Szabadtéri Játékok megszervezése, amit bizonyára minden itt élő tud, de nekik is ajánlhatom a könyvet, hiszen olyan fotóillusztrációkat láthatnak a városról, melyeket eddig sehol sem publikáltak” – mondta el portálunknak Ujváry Gábor. Vertel Beatrix tervezőgrafikus arról szólt, hogy szerethető album összeállítása volt a célja, mely egységbe foglalja Klebelsberg rendkívül gazdag életművét. „Úgy érzem, ezt a hatalmas életművet sikerült tartalmában, képileg, megjelenésében, szerkesztésében és tipográfiájában egy olyan tiszta, embléma-szerű egységbe foglalni, amit úgy ajánlok, hogy a könyv nézegetése és olvasgatása közben önöknek is legyen alkalmuk Klebelsberggel találkozni” – fogalmazott a tervezőgrafikus.

„Történelmi unikum” az 1920-as évek Szegedén

A Gál Ferenc Főiskolán rendezett könyvbemutatón

Kiss-Rigó László

megyéspüspök arról beszélt, hogy bár gyakran használjuk a „jókor volt jó helyen” kifejezést, s bár ilyen esetekben is születhetnek jó dolgok, de a történelem során azt figyelhetjük meg, hogy szerencsésebb, ha kivételes emberek vannak jókor jó helyen. Kiss-Rigó elmondta, Szegeden ez valósult meg az 1920-as években, amikor is három ember volt jókor jó helyen, s ez történelmi unikumnak számít. „

Glattfelder Gyula

csanádi püspök,

Somogyi Szilveszter

polgármester és Klebelsberg Kunó. A kultuszminiszter sok mindent tett, aminek a haszonélvezője nemcsak Szeged, de 1930-ra, amikorra a nemzet hangulata sokkal inkább depresszióba hajló lehetett volna a trianoni trauma után, és sokkal nehezebb anyagi körülmények között, nemzetközi támogatás nélkül mégis szinte csodákat tudtak megvalósítani” – hangsúlyozta Kiss-Rigó László. Hozzátette, Klebelsberg az egész nemzetért sokat tett, melynek gyümölcseit a mai napig élvezhetjük, még ha ne mis vagyunk ennek tudatában. A püspök szerint érdemes példáját követni, és folytatni az építkezést.

konyvbemutato25_gs

A könyvbemutatón – amelyen

Kozó Attila

a kultuszminiszter írásaiból, beszédeiből mondott el idézeteket –

Zakar Péter

történész a kötet összeállításának sajátosságait, értékeit vette számba. Kiemelte, hogy ma kuriózumnak számít, hogy a Horthy-korszakot árnyaltan mutatja be a szerző, s nem feketén-fehéren, vagyis nem száz százalékosan jónak vagy éppen rossznak állítják be a korszakot. Ezáltal jobban megismerhető az az igencsak összetett időszak, amelyben Klebelsberg munkálkodott, pláne, hogy nemcsak a minisztertől, hanem politikai ellenfeleitől is tartalmaz idézeteket, szemelvényeket. Megjegyezte, ma is sokat idézik a gondolatait, s – ahogy a könyv szerzői is rámutatnak – nyilvánvalóan Klebelsberg maga tiltakozna a legjobban az ellen, hogy 2014-ben is ugyanazt kellene csinálni, mint az ő korában. Ujváry Gábor történész emlékeztetett, Klebelsberg Kunó politikájában a kultúrfölény és a neonacionalizmus tételeinek a hangoztatása mellett a decentralizációt tartotta fontosnak, s azért dolgozott Szegeden is, hogy kulturális központtá váljon a város. 1926-tól képviselője a városnak, ez évben letették az új egyetemi épületek alapkövét, megkezdődtek a népiskolai építkezések, és öt év alatt Szeged egy virágzó egyetemi várossá vált, akkor több mint 2000 hallgatója volt az universitasnak, ami akkor jelentősnek számított. „Óriási fejlődés, hogy a Dóm téren megkezdődtek az egyetemi és városi építkezések, és mindennek eredményeként 1930-ra Szeged egy nagyon nagy jövőt sejtető várossá vált, részben Klebelsberg munkássága nyomán” – közölte a könyv szerzője hozzátéve, nem a kultuszminiszteren múlt, hogy ez nem valósulhatott meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.