/

Karitász vásár a nagyáruházban – önzetlen segítség rászorulóknak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katolikus_karizasz23_gs

Dísztárgyakat, karácsonyfadíszeket, kézműves termékeket kínálnak idén is a Karácsonyi Karitász Vásárban, melynek bevételéből téli tüzelőt vásárolnak rászorulóknak.

„Ezek a tárgyak teli vannak szeretettel, a kéz, a figyelem, a tenni akarás és a segítőkészség közvetlenségével” – fogalmazott Marton Árpád író, a Karácsonyi Karitász Vásár ötletgazdája. Elmondta, az elmúlt húsz év alatt rengeteg embernek lehetnek hálásak, akik a kezdeményezés mellé álltak, és akár már két évtizede próbálnak segíteni másokon. Visszaemlékezett arra is, hogy a kezdetekkor a nagyáruházban dolgozók minden nap megkérdezték, mennyire volt sikeres a vásár, vajon mennyien jöttek, hogy szegény embertársaikon segítsenek.

„A karácsonyi vásárban az ember igyekszik a tőle telhető legjobbat megvásárolni a szeretteinek, a pénz által gazdát cserélnek anyagi javak, és nagyon fontos jelkép az, hogy egy bevásárló központ közepén itt van ez a nonprofit pult, ahol az anyag, a testet öltött lélek picit más funkciót tölt be, mint egy áruház másik osztályán” – fogalmazott Marton Árpád. Hozzátette, sokat köszönhetünk mindannyian a szegényeknek a mai felhalmozó világunkban, hiszen türelemmel viselik sorsukat. „Talán ha nem lennének szegények, akkor meg is feledkeznénk Jézus Krisztusról, hiszen olyan könnyű megünnepelni a kis Jézust a bejglihegyek, a töltött káposzta mellett. A szegények a létükkel, a feláldozott életükkel figyelmeztetnek bennünket arra, hogy az Isten szegény, és szegénnyé lett értünk, hogy mindenkit gazdaggá tegyen” – mondta el a karitász vásár megnyitóján.

A vásár huszonegy évvel ezelőtti indulásáról Marton Árpád portálunknak elmondta, hogy Újszegeden tagjai volt egy egyetemista ifjúsági közösségnek, amikor is Katona Nándor újszegedi plébános volt a karitász egyházmegyei szervezetének a vezetője, és elhatározták, hogy valamit gyakorlatban is tenni szeretnének a szegényekért túl a szavakon. „Később kiderült, hogy ez nagyon vidám dolog, hetente egy-két estét is töltöttünk alkotóházakban, és készítettük az ajándéktárgyakat. Nándi atya mellénk állt, azt mondta, hogy minden költséget fedez, csak azt nem tudja, hogy ezt a sok vackot ki fogja megvásárolni. Így készültünk az első esztendőben” – emlékezett vissza. Voltak az elmúlt két évtized alatt slágertermékek, például a méhviaszgyertyák és szalmadíszek, melyeket a dorozsmai asszonyok készítenek, akárcsak a horgolt angyalkák. Megjegyezte, voltak sikertelenebb próbálkozásaik is, előfordult, hogy purhabból próbáltak gömböket készíteni, mert akkor még nem lehetett kapni sablont. „Rendszeresen kínálnak a pultnál fogyatékosok által készített kerámiatárgyakat, de volt, amikor a katolikus óvodába járó gyermekek munkái is itt sorakoztak a karitász pultján” – sorolta.

katolikus_karizasz10_gs

Marton Árpád tapasztalatai szerint a fiatalabb korosztály ma is szívesen készít különféle dísztárgyakat, ők pénzzel nem, inkább munkájukkal tudnak hozzájárulni a jótékonysági vásárhoz, de az idősebbek éppúgy nagy lelkesedéssel segédkeznek. Marton Árpád szerint az, hogy valaki az idejét szánja arra, hogy jótékonykodjon, kiemelkedő és követendő példa, mert manapság egyre inkább bankszámla-tranzakcióvá válik a másokon való segítés. „Ennek a vásárnak a lényege nem abban áll, hogy mennyi embernek tudunk segíteni, ennél sokkal fontosabbak a találkozások, az, hogy összejönnek az emberek azért, hogy másoknak segítsenek” – hangsúlyozta.

A vásár teljes bevételét arra fordítják a szervezők, hogy rászoruló családokat téli tüzelővel támogassanak – tájékoztatott Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója. A 21.Karácsonyi Karitász Vásár az áruház nyitvatartási ideje alatt folyamatosan látogatható egészen december 15-éig a nagyáruház földszintjén az írószer mögött.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

KSH: nőtt a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának aktívuma

Default thumbnail
Következő sztori

Gulyás Gergely: az ország önrendelkezését kell félteni, nem az ellenzék jogait