Közélet

Fazekas: sikerült helyreállítani a magyar vidék megbecsülését

Fazekas: sikerült helyreállítani a magyar vidék megbecsülését

2014. december 4., csütörtök
Fazekas: sikerült helyreállítani a magyar vidék megbecsülését

Az elmúlt négy évben a magyar nemzetgazdaság stratégiai ágazatává vált a mezőgazdaság, és sikerült helyreállítani a magyar vidék megbecsülését - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a Portfolio Agrárszektor 2014 konferencián Siófokon.

A miniszter felidézte, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az agrárszektor teljesítménye és hozzájárulása a GDP-hez, a magyar élelmiszer pedig felértékelődött itthon és az exportpiacokon egyaránt. Az ország tavalyi 1,5 százalékos gazdasági növekedéséhez 0,6 százalékkal járult hozzá az agrárágazat, ami jól mutatja a súlyát. Az agrárágazat teljesítménye tavaly 6,6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, és 22 százalékkal javult a jövedelmezősége. A cél a magyar mezőgazdaság talpra állítása olyan fokon, hogy újra a világ élvonalába kerüljön a termelés és a jövedelmezőség alapján is - fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor

elmondása szerint az idén a bővülés folytatódik, amihez hozzájárul, hogy "történelmi rekord" született a szántóföldi növénytermesztésben. A friss betakarítási eredmények szerint olyan jó volt a termés a kukorica, a napraforgó és a repce esetében, amire 1921 óta nem volt példa. (Kukoricából 9,4 millió, napraforgóból 1,6 millió, repcéből 660 ezer tonna termett.) A miniszter jó eredménynek nevezte, hogy a belföldi piacon mintegy 80 százalékra nőtt a magyar élelmiszerek aránya, és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma ismét növekedni kezdett. Az elmúlt negyedéves adatok szerint ismét több mint 200 ezer főállású dolgozik az ágazatban, amely számban nincsenek benne az őstermelők, önfoglalkoztatók - mondta el. Fazekas Sándor kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben sikerült az állatállomány csökkenését megállítani. A szarvasmarha létszám 2011 óta folyamatosan nő, tavaly elérte a 789 ezret. A sertésállomány növekedéséért régóta folyik a küzdelem, tavaly már sikerült újra 3 millió fölé emelni a sertések számát. A tyúkállomány csökkenése is megállt, idén nyár elején 36,5 milliós volt az állatállomány, 8 százalékkal nőtt egy év alatt - mondta Fazekas Sándor. Jelezte: az állattartás támogatására egyedülálló nemzeti program indul 6 éven keresztül 212 milliárd forint pluszforrást biztosítva, aminek zöme nemzeti támogatás lesz. Az élelmiszergazdaságban az elmúlt években egy sor stabilizálási intézkedésre volt szükség - emlékeztetett Fazekas Sándor. Már kezd talpra állni a 155 ezer embernek megélhetést biztosító ágazat, amelynek bővülését mintegy 300 milliárd forinttal kívánják támogatni a következő években. Kiemelt támogatást kap majd a helyi termékek piacra juttatása is - emlékeztetett a miniszter. Folytatódik a földet a gazdáknak program, amelynek során eddig mintegy 240 ezer hektárt juttattak családi gazdaságoknak, vállalkozásoknak. Tavaly 669 milliárd forintnyi támogatásban részesült az agárszektor, az összeg az elmúlt három évben 25 százalékkal emelkedett. A földművelésügyi miniszter a magyar agrárdiplomácia kimagasló sikereként értékelte, hogy bár az unió csökkenteni kívánja az agrárpolitikára fordított összeget, aminek értelmében 30 százalékkal tervezték csökkenteni a magyar agrárgazdaság támogatását, mégis sikerült elérni, hogy Magyarország közel 20 százalékkal, mintegy 1,9 milliárd euróval többet kap a közösség forrásaiból agrárgazdálkodásra és vidékfejlesztésre, mint korábban. "A magyar mezőgazdaság két évtizedes botladozás után növekedési pályára állt" - összegezte Fazekas Sándor a szakemberekből, politikusokból, korábbi agrár-miniszterekből álló közönség előtt. Leszögezte: a magyar mezőgazdaság hosszú távú célja a minőségi, egészséges, GMO-mentes élelmiszergyártás kell legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.