Közélet

Átlátható hallgatói érdekképviseletről dolgozott ki javaslatot az IKSZ

Átlátható hallgatói érdekképviseletről dolgozott ki javaslatot az IKSZ

2014. december 5., péntek
Átlátható hallgatói érdekképviseletről dolgozott ki javaslatot az IKSZ

Elkészült az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) átlátható hallgatói érdekképviseletről szóló szakmai javaslata. Az IKSZ pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egységes rendezvényszervezési előírásokat rögzítenének a felsőoktatási törvényben vagy külön rendeletben és jogsegélyszolgálatot működtetnének.

Mint írták, javaslatukban az szerepel, hogy minden intézményben kötelező jelleggel legyen elektronikus hök-választás, mert úgy magasabb részvétel érhető el, ami növeli a testületek legitimációját. Egységes rendezvényszervezési előírásokat jelenítenének meg a felsőoktatási törvényben vagy külön rendeletben a hallgatók biztonságának érdekében. Ezen szabályoknak a 2015-ös gólyatáborok esetében már feltétlen érvényesülniük kell - írták. Az IKSZ emelné a hallgatói szolgáltatások, így különösen az étkezés, a kollégium, a rendezvények, az albérlet-közvetítés színvonalát és egységes minőségbiztosítást alakítana ki. A hallgatói jogok érvényesülésének növelése, illetve a gólyatábori visszaélésekhez hasonló esetek kezelése érdekében minden felsőoktatási intézményben vagy központi jelleggel jogsegélyszolgálatot működtetnének, ahol a jogtanácsosok mellett hallgatók is szerepet vállalnának. A teljes javaslat azt szolgálja, hogy a hallgatói rendszer átláthatóbb, a fiatalok érdekeit szem előtt tartó, visszaélésekre kevesebb lehetőséget adó és az állami forrásokat tisztességesen kezelő legyen Magyarországon - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.