Közélet

Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség

Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség

2014. november 5., szerda
Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség

Tizennégy megyét érint a kéknyelv betegség, az ország területének kétharmad részén kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni a megbetegedések miatt – mondta a kérődző állatokat érintő kór elterjedéséről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai főtanácsadója egy veszprémi konferencián szerdán.

Földi Zsolt

kifejtette: beteg állatokat Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében találtak, de korlátozó intézkedések bevezetésére az ország 14 megyéjében van szükség a kór miatt. Az érintett terület elhelyezkedése és nagysága folyamatosan változik - tette hozzá. A szakmai főtanácsadó elmondta azt is, hogy 100 alatt van azoknak az állatoknak a száma, amelyekben kimutatták a kórokozót. Hozzátette: a betegséget a Culicoides nembe tartozó törpeszúnyogok terjesztik, arra kizárólag a kérődző állatok fogékonyak, a vírus állatról emberre nem terjed és az estlegesen fertőzött állatból előállított élelmiszer sem jelent veszélyt a fogyasztóra. Magyarországon 34 álltartó telepen állapították meg a betegséget, de a szokatlanul enyhe idő elősegíti annak további terjedését is – fűzte hozzá. Hozzátette: az első megbetegedések októberben történtek Csongrád megyében. A főtanácsadó a tünetekről szólva elmondta, a beteg állatokra – elsősorban juhokra – jellemző az orrfolyás, az ödémás, szájból kilógó nyelv, könnyezés. Ugyanakkor azonnali vágásra belföldön és az Európai Unió területén is szállíthatók az állatok bizonyos feltételekkel – hangsúlyozta Földi Zsolt, aki elmondta, korlátozó intézkedések bevezetésével és szúnyogirtással védekeznek a betegség terjedése ellen. A hideg idő beköszönte is javíthat majd a helyzeten – fogalmazott.

Takács Szabolcs

, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy a megyében nincs beteg állat, a megye a megfigyelési körzetbe tartozik. Hozzátette: a kéknyelv betegségben elhullott vagy a kór felderítése miatt leölt állatokért állami kártérítés jár, ha az állattartó eleget tesz a bejelentési kötelezettségének.

Székelyhidi László

, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a megye érintett településein megkezdték a gazdák összeírását, akiknek tájékoztatása a jegyző feladata. Közölte, az állattartóknak állatvédelmi tervet kell készíteniük a betegség kordában tartása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.