Mi leszel, ha nagy leszel? – Segít a pályaválasztási kiállítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cukraszuzem_latogatas10_gsKanyargós ösvény lehet a pályaválasztás, ha a felvételiző nem készül időben a karriertervezésre. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja november 13. és 15. között Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt szervez általános és középiskolásoknak, szülőknek és pedagógusoknak. Találd ki magad!

A Pályaválasztási Kiállítás és Vásár rendezvénysorozat már 15. alkalommal várja a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat, hogy a gazdag programkavalkáddal segítséget nyújtson a továbbtanulási és felvételi kérdésekben, utat mutasson a karriertervezés kálváriájában. A továbbtanulás azok számára is komoly fejtörést okozhat, akik idejében elkezdik szövögetni terveiket, de még nem tudják, hogy álomszakmájuk eléréséhez mely iskola biztosítja a legjobb alapot. A háromnapos pályaválasztási börze ideális mindazoknak, akik bepillantanának egy-egy szakma rejtelmeibe, és azoknak is, aki szeretnének választ kapni a “Mi leszek, ha nagy leszek?” kérdésre.

Tavaly mintegy 5000 gyerek látogatta az Ifjúsági Házban és a Szent-Györgyi Albert Agórában futó programokat. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ idén sem változtat a kiállítás színvonalán, a végzős általános iskolásoknak és a középiskolásoknak mutatnak irányt. Az első két nap eseményei az IH Rendezvényközpontban zajlanak majd, a kiállítók 70 standnál várják a kérdéseket: felsorakoznak a Csongrád megyei szakközépiskolák, szakmunkásképzők és gimnáziumok, sőt, a Szegedi Tudományegyetem karai is kitelepülnek. Nemcsak általános információszerzésre jó a bemutatónap, olyan interaktív foglalkozások is lesznek, mint az adótudatosságra nevelés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival, kis-tudós sarok, ahol a természetismereti tárgyakat népszerűsítik, a jövő webdizájnerei órán pedig a kreatív szakma szépségeivel ismerkedhetnek a gyerekek. “Mindhárom nap tanácsadást tartunk, valamint önismereti kérdőíveket tölthetnek ki a gyerekek. Ahhoz, hogy a diákok helyesen válasszanak, tudniuk kell milyen képességekkel rendelkeznek, milyen tulajdonságokkal bírnak és hogy egyáltalán mi érdekli őket. A tanácsadóval történő beszélgetés után könnyebben figyelnek majd arra is, milyen szakmával szemben milyen elvárásokat állítanak fel a munkáltatók” – mondta Balázs Gitta, a munkaügyi hivatal Szolgáltató Központ osztályvezetője. Az alapok után a szakmasziget sokat segíthet a döntésben, a szakács, a cukrász, a vegyipari laboratóriumi technikus, a gázszerelő, az asztalos, a festő és a pincér foglalkozások mellett számos egyébhez kerülhetnek közel, ráadásul közvetlenül az intézményekben tanuló diákoktól tudhatják meg a munka szépségeit és nehézségeit.

munkaugyi_pav02_KF

A pályaválasztás a fiatalok első komoly döntése, ezért nem csak az általános iskolások, hanem sok középiskolás is kikéri a család segítségét. “Azt tapasztaljuk, a szülők odafigyelnek a pályaválasztás előtt álló gyermekük sorsára, tudni szeretnék hogyan segíthetnének meghozni a helyes döntést, hogyan terelhetnék jó útra gyereküket. Itt mindent megtudhatnak arról, milyen kompetenciák szükségesek, vagy hogy vannak-e egészségügyi elvárások egy adott szakmával szemben” – folytatta Balázs Gitta, miért tartották fontosnak a tavalyi rendezvény mintájára visszahozni a családi pályaválasztási nap programjait. A Segítség, pályát választ a gyerekem! olyan másfél órás interaktív foglalkozás, ahová a gyerekek a szülőkkel közösen ülhetnek be, majd a csoportvető szakember segítségével megvitathatják, hogy a felvételi előtt álló gyerek képességi szerint mely területek irányába érdemes gondolkodni.

A Szent-Györgyi Albert Agórában komplett karrierváros épül fel a szombati napra, ahol hat idegennyelvből szintfelmérők, valamint változatos szakmabemutatók várják a továbbtanulókat. A mini várost bölcsészklub, nyomdász műhely, kreatív stúdió, a kereskedelemmel kapcsolatos szakmák úgynevezett market pontja, a pénzügyi tervezés business köze, trend szalon, ínyenc sarok, lézerlabor és még sok más alkotja. Ha a fiatalok mindezt körbejárják, talentumokat gyűjthetnek, a legjobb öt túrázó között ajándékot sorsolnak ki.

munkaugyi_pav08_KF

Kísérd, mint egy árnyék!

A karriertervezés természetesen nem csak erre a három napra koncentrálódik, a szervezők a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve október 13-tól ezidáig több mint 1000 7.-8. osztályos diákot vont be az üzemlátogatási programjába, ahol a kereskedelem, a fémfeldolgozás, a szolgáltatás, a média, az autószerelés rejtelmeivel ismerkedhettek. Hasonló a Junior Achievement árnyékprogram névre keresztelt rendezvénye, amelynek keretében a diákok egy-egy kiválasztott szakma képviselőjének napját követhetik végig. Balázs Gittától megtudtuk, közel 30 középiskolás szeretne élni a lehetőséggel.

A munkaügyi központ kreatív rajzpályázatot, valamint filmpályázatot is hirdetett az általános és középiskolásoknak. A rajzversenyre 114 mű érkezett, melyeket a vásár megnyitóján slide show keretében mutatnak be. Eddig összesen 8 filmes videót kaptak a középiskolásoktól, amiben tanulói szemmel láttatják az intézmény mindennapjait. Ezeket a munkákat az Agórában vetítik le, a legjobbakat pedig jutalomban részesítik. A rendezvénnyel kapcsolatos események a Találd ki magad! Facebook-oldalon követhetőek. A részletes program ITT elérhető.

Előző sztori

Zacher Gábor Szegeden: A tízmillió függő országa vagyunk + FOTÓK

Következő sztori

Hiphop csapat szórakoztatta a Motiváció Ösztöndíjprogram tanulóit

Legutóbbi hasonló cikkek