Közélet

Ericsson: a fejlett távközlési infrastruktúra erősíti a versenyképességet

Ericsson: a fejlett távközlési infrastruktúra erősíti a versenyképességet

2014. november 6., csütörtök
Ericsson: a fejlett távközlési infrastruktúra erősíti a versenyképességet

A fejlett távközlési infrastruktúra erősíti az ország versenyképességét, a szélessávú mobil-ellátottság tíz százalékos növekedése 1 százalékos hazai össztermék (GDP) növekedést eredményez – mondta el Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Stockholmban az MTI-nek, az Ericsson éves üzleti innovációs fórumán.

Hozzátette: nélkülözhetetlen, hogy fejlett infokommunikációs rendszerek és szélessávú hálózatok legyenek Magyarországon, mivel így az emberek sokkal jobb minőségű, digitalizált megoldásokhoz, szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, és a szolgáltatók is könnyebben elérhetik a felhasználókat ezen keresztül - mondta. Ha a szélessávú ellátottság 1 százalékkal nő, 3,8 százalékkal több startup, új vállalkozás indul – tette hozzá. A világ összes mobilhívásának 40 százaléka ericssonos hálózatokon fut keresztül – mondta az Ericsson Magyarország ügyvezetője. Hozzátette: ha abból indulunk ki, hogy minden gerinchálózati termékhez van magyarországi fejlesztés, akkor elmondható, hogy a világon szinte nincs olyan mobilhívás, amelyben ne lenne magyar mérnöki hozzáadott érték. Az Ericsson Magyarország küldetésének tekinti a természettudományos, mérnöki, informatikus képzés erősítését – jelentette ki

Jakab Roland

. Ezek a képzések perspektivikus jövőt adnak a fiataloknak, mivel globálisan is nagy a munkaerőhiány az infokommunikációs szektorban, robbanás előtt áll az egész terület – tette hozzá. A jövőben szinte minden iparágnak, többek között az autóiparnak, egészségügynek, oktatásnak, szállítmányozásnak saját, egyedi infokommunikációs megoldásra lesz szüksége. Már annak a nemzetközi kommunikációja is, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordítana a természettudományos képzésre, több külföldi befektetőt vonzhat az országba – jegyezte meg. Az Ericsson Magyarország 1700 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, amelyből a kutatás-fejlesztési (K+F) központban 1200-an, 400-an az alkalmazott mérnöki szolgáltató központban dolgoznak – mondta. A K+F központban az innovációs lánc minden eleme megtalálható az alapkutatástól az alkalmazott kutatáson át az ipari fejlesztésig. Az ország gazdasági növekedésének egyik kulcsa a K+F-ben rejlik – hangsúlyozta Jakab Roland. Az Ericsson Magyarország 1992 óta működik együtt a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ahol ekkor létrehozták a rendkívül sikeres nagysebességű hálózat laboratóriumot. Itt még egy komplex hardver tervező laboratórium is van, amelyben az első magyar kisműhold, a Maszat-1 is megszületett – mondta. Ezen kívül az ELTE-n egy kommunikációs hálózatokkal és egy szoftvertechnológiával foglalkozó laboratóriumot is működtetünk – tette hozzá. Az Ericsson először 1911-ben jött Magyarországra, Budapesten a Fehérvári úton alapított telefongyárat. Később kivonult a vállalat, de a hatvanas évektől már Ericssontól licenszelt technológiával modernizálták a magyarországi telefonhálózatot, majd 1990-ben megalakult az Ericsson Magyarország, amely részt vett a magyar távközlési hálózat fejlesztésében, az új technológiák elsőként való bevezetésében. A legutóbbi a negyedik generációs (4G) mobil mobilszolgáltatások kiépítésére is az Ericsson kapott megbízást 2012 elején.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.