Közélet

Szúrós fehérség a Szegedi Vadasparkban

Szúrós fehérség a Szegedi Vadasparkban

2014. október 22., szerda
Szúrós fehérség a Szegedi Vadasparkban
albínósün

Egy szegedi család, pontosabban annak kutyája különös szerzetre lelt a kertjében, egy hófehér, rózsaszín orrú és piros szemű sünre. A megrettent állatot befogadták és gondosan nevelték, majd végül átadták a Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjának.

"Bár sok sünt kapunk évről évre, a többségüket utóbb szabadon is tudjuk engedni, fehér sünnel nem sűrűn találkozunk, így házon belül is nagy feltűnést keltett a különös kisemlős" - áll a Vadaspark közleményében. A hazánkban élő, védelem alatt álló keleti sün albínó egyedének túlélési esélye nyilvánvalóan alacsonyabb lenne a normál színű társainál, annyira feltűnő a természetes környezetében. Az albinizmus a természetben, sőt, az embernél is előforduló, öröklődő jelleg, de azért nem találkozhatunk hófehér állatokkal nagy számban a természetben, mert a tulajdonság számos hátránya miatt hamarabb elpusztulnak. Nemcsak a ragadozók jelentenek rájuk nagyobb veszélyt, vagy a prédaállatok tudnak hamarabb elmenekülni a fehér színű ragadozóik elől, hanem a betegségre és erős napsütésre való érzékenysége is nagyobb ezeknek az állatoknak. Az állatkerti környezet teremtette biztonságban természetesen hosszabb ideig élhetnek az albínók, amelyre jó példa a Vadaspark nőstény Bennett-kenguruja, amelynek már – szintén hófehér - utóda is született.

albínósün2

A keleti sün, hazánk egyetlen őshonos sünfaja védelmet élvez, eszmei értéke 25 ezer Ft. Tehát elpusztítani, elfogyasztani vagy engedély nélkül háziállatként tartani nem lehet. A településeken, még a városokban is találkozhatunk vele a parkokban, és a kertekben is gyakran felbukkan. Az emberekhez való közelség egyben veszélyt is jelent számára, rengeteg sünt gázolnak el a közutakon, főleg tavasszal, a párzási időszakban, és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak. A természetvédők ezért is kérik arra a kerttulajdonosokat, hogy a „madárbarát kerthez” hasonlóan „sünbarát kerteket” alakítsanak ki, ahol jól érzik magukat és biztonságban lehetnek ezek az állatok is. Nem véletlen, hogy 2014-ben az Év Emlőse a keleti sün lett. A Vadaspark annyiban tud leginkább hozzájárulni a faj védelméhez, hogy folyamatosan fogadja, neveli, majd, ha erre sor kerülhet, szabadon is ereszti az ellátásra szoruló sünöket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.