/

Szúrós fehérség a Szegedi Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

albínósün

Egy szegedi család, pontosabban annak kutyája különös szerzetre lelt a kertjében, egy hófehér, rózsaszín orrú és piros szemű sünre. A megrettent állatot befogadták és gondosan nevelték, majd végül átadták a Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjának.

“Bár sok sünt kapunk évről évre, a többségüket utóbb szabadon is tudjuk engedni, fehér sünnel nem sűrűn találkozunk, így házon belül is nagy feltűnést keltett a különös kisemlős” – áll a Vadaspark közleményében. A hazánkban élő, védelem alatt álló keleti sün albínó egyedének túlélési esélye nyilvánvalóan alacsonyabb lenne a normál színű társainál, annyira feltűnő a természetes környezetében. Az albinizmus a természetben, sőt, az embernél is előforduló, öröklődő jelleg, de azért nem találkozhatunk hófehér állatokkal nagy számban a természetben, mert a tulajdonság számos hátránya miatt hamarabb elpusztulnak. Nemcsak a ragadozók jelentenek rájuk nagyobb veszélyt, vagy a prédaállatok tudnak hamarabb elmenekülni a fehér színű ragadozóik elől, hanem a betegségre és erős napsütésre való érzékenysége is nagyobb ezeknek az állatoknak. Az állatkerti környezet teremtette biztonságban természetesen hosszabb ideig élhetnek az albínók, amelyre jó példa a Vadaspark nőstény Bennett-kenguruja, amelynek már – szintén hófehér – utóda is született.

albínósün2

A keleti sün, hazánk egyetlen őshonos sünfaja védelmet élvez, eszmei értéke 25 ezer Ft. Tehát elpusztítani, elfogyasztani vagy engedély nélkül háziállatként tartani nem lehet. A településeken, még a városokban is találkozhatunk vele a parkokban, és a kertekben is gyakran felbukkan. Az emberekhez való közelség egyben veszélyt is jelent számára, rengeteg sünt gázolnak el a közutakon, főleg tavasszal, a párzási időszakban, és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak. A természetvédők ezért is kérik arra a kerttulajdonosokat, hogy a „madárbarát kerthez” hasonlóan „sünbarát kerteket” alakítsanak ki, ahol jól érzik magukat és biztonságban lehetnek ezek az állatok is. Nem véletlen, hogy 2014-ben az Év Emlőse a keleti sün lett.

A Vadaspark annyiban tud leginkább hozzájárulni a faj védelméhez, hogy folyamatosan fogadja, neveli, majd, ha erre sor kerülhet, szabadon is ereszti az ellátásra szoruló sünöket.

Default thumbnail
Előző sztori

Botka László támogatja az új stadion építését + HANG

Default thumbnail
Következő sztori

Csütörtöki programajánló: Borvacsora, ünnepi hangverseny, Paddy and the Rats

Legutóbbi hasonló cikkek