Közélet

Mediációs szobát avattak a Szegedi Törvényszéken

Mediációs szobát avattak a Szegedi Törvényszéken

2014. október 14., kedd
Mediációs szobát avattak a Szegedi Törvényszéken
mediacios_szoba3_0

„Sikeres és népszerű ügyfeleink körében a mediáció” – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit hétfőn tartottak a Szegedi Törvényszéken kialakított Mediációs szoba átadása alkalmából.

A sajtótájékoztató keretében

Tárkány-Szűcs Babett

, a törvényszék elnöke bemutatta a Szegedi Törvényszék mediáció terén elért eredményeit, valamint a mediációs tevékenységet folytató kollégákat. Kiemelte Szeged részt vett a 2009-2010-ben folytatott kísérleti mediációs programban, amelynek tapasztalatai alapján 2012. október 1-én indult meg a közvetítői tevékenység a törvényszéken. Az eltelt közel két év során folyamatosan fejlesztették az intézményt, aminek keretében ma négy fő (

Kallai Violetta

,

Kanyáriné Tuska Mariann

,

Bródiné Pördi Ágnes

és

Molnár Mária

bírósági titkár) lát el közvetítői tevékenységet a Szegedi Törvényszéken. Munkájukat

Pintérné Pipicz Gizella

bírónő koordinálja, aki maga is végez közvetítői tevékenységet. Mindannyian sikeresen elvégezték az Országos Bírósági Hivatal által szervezett közvetítői képzést. A Szegedi Törvényszék elnöke Mediációs munkacsoportot hívott életre, aminek javaslatai alapján elnöki utasítás készült, ami tartalmazza a bírósági közvetítéssel kapcsolatos szabályzatot. Ennek keretében a Szegedi Törvényszék - népszerűsíti a mediációt szóróanyagokon, valamint a panasznapon keresztül; a bírák figyelmét folyamatosan felhívja arra, hogy tájékoztassák az ügyfeleket és képviselőiket a közvetítés lehetőségéről; - az új Ptk. hatályba lépésétől kezdődően a polgári bírák részére közvetítői tájékoztatót és végzésmintákat készített; - folyamatos kapcsolatot tart a koordinátoron keresztül az Országos Bírósági Hivatallal, a Szegedi Ügyvédi Kamarával, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával, az SZTE Állam,- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékével, ez utóbbi esetében a diákköri munka keretében az érdeklődő joghallgatók számára a közvetítő eljárásról tájékoztatást ad, és a gyakorlatban mutatja be a közvetítés folyamatát. A mediáció eredményességét a statisztikai adatok is alátámasztják. Míg 2012 utolsó negyedévében 7-en, addig a 2013-as évben 23-an, 2014-ben első három negyedévben összesen 94 fő vette igénybe ezen permegelőző eljárást. A közel négyszeresére nőtt érdeklődés tette indokolttá a hétfőn bemutatott fejlesztéseket. A Szegedi Törvényszéken ezidáig a Szeged Tisza Lajos krt. 2-4. szám alatti épületben folyt a mediációs tevékenység, amely azonban dolgozószobaként is funkcionált. A hétfőn átadott szobát a törvényszék központi épületében a Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatt alakították ki és kizárólag közvetítői tevékenység folytatására szolgál a jövőben. Az önálló, kifejezetten erre a célra kialakított helyiség a közvetítés zavartalan, nyugodt és megfelelő környezetbe történő helyezését szolgálja. Mint azt Tárkány-Szűcs Babett kiemelte, nem csak a szegedi lakosokra gondolnak a jövőben, ezért október 1-től a mediáció intézménye kiszélesítésre került a nem szegedi székhelyű bíróságokra is, így a közvetítők előre meghatározott napokon a hódmezővásárhelyi, a makói és a szentesi járásbíróságokon helyben fogadják az ott lakókat. Az intézkedés elsődleges célja, hogy az ügyfelek számára egyszerűsítsék és megkönnyítsék a bírósághoz történő hozzáférés ezen módját is. A Szegedi Törvényszék a jövőben is elkötelezett a mediáció intézményének továbbfejlesztése iránt hiszen ez az alternatív vitarendezési eljárás mind ügyfeleink, mind a bíróság számára hasznos eszközként elősegítheti az eljárások időszerűbb és költséghatékonyabb befejezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.