Közélet

Kakas Béla: A kistelepüléseknek dob mentőövet a megyei közgyűlés

Kakas Béla: A kistelepüléseknek dob mentőövet a megyei közgyűlés

2014. október 14., kedd
Kakas Béla: A kistelepüléseknek dob mentőövet a megyei közgyűlés
kakas_bela_gs

A húszfős megyei közgyűlésből tizenegyet a Fidesz-KDNP szerzett meg, melynek listavezetője, Kakas Béla úgy fogalmazott, a legfőbb cél, hogy ne legyen leszakadó térség, település, vagyis mindenhova jusson a területfejlesztési forrásokból.

A várakozásoknak megfelelőnek nevezte a megyei közgyűlési választási eredményeket

Kakas Béla

, a Fidesz-KDNP listavezetője. Portálunk kérdésére kifejtette, azzal, hogy a kormánypártok képviselői tizenegy mandátumot szereztek, tudják folytatni azt a munkát, amit az előző ciklusban a Magyar Anna elnökletével működő testület végzett. „A következő lépés az alakuló közgyűlés lesz, ahol elnököt és alelnököket választunk, továbbá a bizottságok felállítása fog megtörténni. A szabályok szerint a választásokat követő tizenöt napon belül, vagyis legkésőbb október 27-én meg kell alakulnia a Csongrád Megyei Közgyűlésnek. Úgy látom, optimálisan ezen a napon le lehet folytatni a bizottságokkal kapcsolatos tárgyalásokat és akkor időben meg tudjuk tartani az alakuló ülést” – részletezte Kakas Béla. A Fidesz-KDNP listavezetőjeként az íratlan szabályok szerint őt jelölik elnöknek, a közgyűlési többség dönt a kérdésben. Kakas Béla elmondta, az előző ciklusban a megyei önkormányzat fő feladata a területfejlesztési koncepció elkészítése volt, melyet el is fogadtak. A

dokumentumban

az olvasható, hogy a megye jövőképe a következő: „Határokon átívelő új tudásrégió Európa térképén”. A következő időszakban Csongrád megye mind a hatvan települése tekintetében egyfajta koordináló szerepe lesz az új önkormányzatnak. „A legfontosabb feladat a munkahelyteremtés, a 2014-2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a hazánkba érkező források 60%-át erre a területre szeretné fordítani a kormányzat. Oda kell figyelni arra, hogy a pályázati források mindenhova eljussanak, hogy ne legyen leszakadó térség, település. Ezért is kell pontosan ismerni minden egyes település jövőképét, fejlesztési elképzeléseit” – hangsúlyozta a politikus. Kakas Béla szerint minden településnek gazdálkodó, gondoskodó típusú menedzselésére van szükség, ami a települések vezetőinek feladatait át is hangolja. Hozzátette, a megyei önkormányzat pont a „kicsiknek” dob mentőövet, éppen ezért Kakas Béla szerint a kistelepüléseket mindegyikét fel kell keresni Csengelétől Székkutasig, Dóctól egészen Röszkéig. „Ez egy nagyon szép feladat lesz, és eddig soha ilyen egységbe foglalt fejlesztési folyamat nem volt tetten érhető Csongrád megyében” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője, a megyei közgyűlési elnöki poszt várományosa. Megyei listára összesen 170 539-en szavazhattak vasárnap, végül 74 629 érvényes szavazatot számláltak össze a bizottságok, melyek közül 36 203-at a Fidesz-KDNP listájára adtak le Csongrád megyében. Ennek értelmében tizenegy képviselőt küldhetnek a megyei közgyűlésbe a kormánypártok, az MSZP-nek öt, míg a Jobbiknak négy mandátumot sikerült szereznie. A megyei önkormányzati választáson az LMP (3.96%), a DK (3.12%), a Nagycsaládok Ruzsa (2.95%) és az Együtt (1.1%) sem szerzett mandátumot.

A megyei közgyűlés tagjai:

Ádók János

(Fidesz-KDNP),

Bodor Csaba

(Fidesz-KDNP),

Bozó Zoltán

(Fidesz-KDNP),

Buzás Péter

(MSZP),

Dudás Zoltán Sándor

(Jobbik),

Gémes László

(Fidesz-KDNP),

Havasi János Béláné

(MSZP),

Kakas Béla

(Fidesz-KDNP),

Kalmár Ferenc András

(Fidesz-KDNP),

Kiss Attila

(Jobbik),

Mágori András József

(Fidesz-KDNP),

Magyar Anna Mária

(Fidesz-KDNP),

Nagy Attila Gyula

(Fidesz-KDNP),

Nógrádi Zoltán

(Fidesz-KDNP),

Simicz József

(MSZP),

Szabó Zoltán Ferenc

(Jobbik),

Szél István

(Fidesz-KDNP),

Szirbik Imre

(MSZP),

Toroczkai László

(Jobbik) és

Varga Péter

(MSZP).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.