Közélet

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajtákat nemesítenek Szegeden

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajtákat nemesítenek Szegeden

2014. október 28., kedd
Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajtákat nemesítenek Szegeden
buza_mezogazdasag

Gombafertőzéseknek ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítésén dolgoznak a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakemberei több kutatóintézettel és mezőgazdasági céggel együttműködve, a 740 millió forintos összköltségű projektet az unió is támogatja.

Mesterházy Ákos

, a program tudományos vezetője kedden Szegeden az eredményeket bemutató konferencián elmondta: olyan búza fajtajelölteket nemesítettek, amelyeknek nincs szüksége vegyszeres védelemre. Hozzátette, jó úton halad a rezisztencia, valamint a termőképesség és a minőség összehangolása is. A programban a kutatók vizsgálták a különböző fajták más fertőzésekkel - sárgarozsda, levélrozsda és levélfoltosság – szembeni ellenálló-képességét és a szárazságtűrését is – közölte a professzor. Mesterházy Ákos rámutatott, rövid távon a búza- és kukoricafajták szűrését és a megfelelő növényvédelmi technikák kiválasztását kell elvégezni, hosszú távon azonban a leghatékonyabb és leginkább környezetkímélő megoldás az ellenálló fajták nemesítése és termesztése. Elmondta, egy átlagos évben Magyarországon 15-17 millió tonna gabona terem, mintegy 800 milliárd forint értékben. A termesztett fajták és hibridek nagy része fogékony a Fusarium-fajok, illetve az Aspergillus flavus fertőzésre – mondta a professzor. Így a járványos években a fertőzések okozta értékcsökkenés több tízmilliárd forintos nagyságrendű, miközben az alapanyag termesztésen keresztül veszélyezteti az élelmiszeripar, az élelmiszerellátás és az egész állattenyésztés és húsipar biztonságát – közölte a szakember.

Nagy István

, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára előadásában kifejtette, az agrárkutatás hosszú távú feladat, amelyben az állami szerepvállalás megkerülhetetlen. Ezért is kezdett bele a kormányzat az agrárkutató-hálózat átalakításába. Hozzátette: az ágazat sajátosságai miatt a mezőgazdaságban az innovációt is jelentős részben közfeladatnak kell tekinteni. A politikus kiemelt feladatnak nevezte a kutatói utánpótlás biztosítását, amelyhez évek következetes munkája és kellő anyagi megbecsülés szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.