Gazdaság

Deloitte: javul a lakosság véleménye a hitelekről és a bankokról

Deloitte: javul a lakosság véleménye a hitelekről és a bankokról

2014. október 3., péntek
Deloitte: javul a lakosság véleménye a hitelekről és a bankokról

Csökken Magyarországon a hitelekkel szembeni ellenérzés - derül ki a lakosság fogyasztási, megtakarítási és hitelfelvételi hajlandóságának alakulását negyedévente vizsgáló Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb adataiból.

A kutatás megállapítja, hogy összességében javult a bankok hazai megítélése, de az továbbra is rosszabb, mint akár a biztosítóké, vagy a multinacionális vállalatoké általában. A Deloitte MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

Fülöp András

, a Deloitte Zrt. vezető partnere a felméréssel kapcsolatban elmondta: a bankindex mutatói mindhárom vizsgált területen, a fogyasztás, a hitelfelvétel és a megtakarítások terén is pozitív irányban változtak a legutóbbi, 2014. eleji felmérésük óta. "Az index az eddigi legoptimistább hangulatot mutatja a kutatás két évvel ezelőtti, első kiadása óta" - emelte ki Fülöp András. A kutatás megállapítja, hogy a lakosság körében nemcsak csökkentek a hitelekkel szembeni ellenérzések, hanem a hitelfelvételi hajlandóság erősödésének első jelei is tapasztalhatóak. A válaszadók közül egyre többen valószínűsítik, hogy a közeli jövőben bátrabban vágnak majd hitelfelvételbe. Ezzel megfordult az elmúlt egy évre jellemző csökkenő tendencia, sőt, 2012 eleje óta az index most mutatja a legmagasabb értéket.

Szép Péter

, a Deloitte Zrt. pénzintézeti szektorának partnere elmondta: a felmérés szerint továbbra is a sárga csekkek országa vagyunk, a rezsiszámla típusától függően a lakosság több mint 70-80 százaléka használja ezt a fizetési módot. Összességében az emberek 77,2 százaléka a legkedveltebb fizetési módnak ítélte a sárga csekk befizetését a postán. A rezsifizetésben ugyan enyhén nőtt az elektronikus befizetési módok népszerűsége, de még mindig szinte mindenki a sárga csekket használja, hiszen a csekket később is befizetheti az ember, míg a csoportos beszedés automatikusan megtörténik, adott időpontban - fűzte hozzá. A Deloitte-Scale kutatás szerint csak a lakosság egy nagyon szűk rétege, mindössze 3-4 százaléka, jellemzően a magasabb jövedelmű, aktív, magasabb végzettségű, fiatalabb ügyfelek tervezik a közeljövőben a bankváltást, annak ellenére, hogy a folyószámla költségeket az ügyfelek többsége magasnak érzi. Nőtt és a kutatás történetében először érte el az 50 százalékot azoknak aránya, akik tudatosan választanak az elérhető folyószámlák között. A megkérdezettek fele több bank közül választott, amikor jelenlegi számlacsomagja mellett döntött, és részleteiben is megvizsgálta a várható költségeket, 54 százalékuk pedig kikérte mások véleményét is - derül ki a felmérésből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.