Közélet

Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón

Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón

2014. október 30., csütörtök
Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón, a megtermelt biomasszát elsősorban talajjavításra használják, de a megoldással takarmányozási alapanyag is előállítható – közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. biotechnológiai intézetének vezetője csütörtökön a Maros-parti városban.

Kiss István

az Algacentrumot bemutató szakmai rendezvényen elmondta, az intézet 2004 óta vesz részt alga-biotechnológiával foglalkozó kutatásokban. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, egysejtű zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni: ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-előállításra, alkalmas a módszer állati vagy emberi táplálékkiegészítők, fehérjék, szénhidrátok gyártására. A kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása során az egyik legkomolyabb problémát a laboratóriumi megoldások ipari méretekbe történő átültetése okozza. Erre kínál lehetőséget a kutatóintézet, egy helyi vállalkozás, a Zöldségcentrum Kft., a Lavina Alapítvány, a Galamb József Szakközépiskola összefogásával, saját forrásból, pályázati támogatás nélkül kialakított Algacentrum. A Zöldségcentrum Kft. egy termálvízzel fűtött üvegházában az országban egyedülálló méretű, 25 köbméteres, egyszerű, üzembiztos megoldásokat alkalmazó nyílt algatermesztő medencét alakítottak ki. A 30 centiméteres mélységű medencében a folyadék folyamatos mozgását, amely az algák kiülepedését gátolja, keveréssel biztosítják. A medencében kéthetes ciklusokban állítható elő literenként 2 grammos algakoncentrációjú oldat. Ez akár a zöldségtermesztéssel foglalkozó cég hagyományos öntözőberendezéseivel is kijuttatható a talajra tápanyag-utánpótlás céljából vagy helyben dobcentrifugával besűríthető és így könnyen szállítható. A folyamat indulásához szükséges oltókultúrát is helyben készítik. Az Algacentrumban a következő lépésként a laboratóriumi körülmények között már működő magas fehérje- és vitamintartalmú állati takarmányok előállításának technológiáját dolgozzák ki, de a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas gyógyászati és kozmetikai alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – közölte Kiss István. A projektben részt vesznek a Galamb József Szakközépiskola diákjai és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik algatermesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.