A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának kiállítása a Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

czene_marta_atjaras

A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, Czene Márta festőművészének nyílik egyéni kiállítása a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A Tornyai-plakettes művész tárlatát Sturcz János művészettörténész nyitja meg október 5-én, vasárnap 13.30-kor a múzeum földszintjén.

Czene Márta festőművész 1982-ben született Budapesten. Tanulmányait édesapja, Czene Gábor festő- és grafikusművész műtermében kezdte, majd a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2007-ben, tanár szakán a következő esztendőben végzett. A Vásárhelyi Őszi Tárlaton először 2007-ben mutatkozott be, ekkor Endre Béla-díjjal tüntették ki, majd évről-évre új és meghökkentő munkákkal rukkolt elő. Tavaly a tárlatok történetének egyik legfiatalabb alkotójaként nyerte el a fődíjat, a Tornyai-plakettet.

A Tornyai János Múzeum földszinti termeiben több, mint húsz alkotáson keresztül mutatja be Czene Márta különleges realista látásmódját, melyen filmszerű effektek és dramaturgiai megoldások köszönnek vissza. „A kép minden formája érdekel, és forrásává válhat munkáimnak, bármilyen médiumban készült” – vallja a művész. Néhány évvel ezelőtt szerepelt az Őszi Tárlaton azon alkotásaival, amelyeken egy képfelületen két kompozíciót jelenített meg: az egyik felén festményt, a másik felén a vászonra nyomtatott fotót. E két mű közötti stiláris különbség elsőre talán fel sem tűnik a látogatóknak, de alaposan megnézve felfedezhető, hogy milyen bravúros és jól felkészült festő Czene Márta – mondta el az alkotásokról Nagy Imre művészettörténész.

A Tornyai János Múzeum igazgatója kiemelte a kiállítás főfalán látható, szokatlan méretű, több mint nyolc méter hosszú alkotást, mely egy különleges dramaturgiai megoldásokkal létrehozott filmtekercs.”A narratíva érzetét próbálom kelteni a festményeimen azzal, hogy látszólag egymástól független képeket helyezek egymás mellé, egy táblára. Az alapötletet a filmvágásban használt módszer adta, a filmeken sokszor a nézet vagy a felvétel témájának hirtelen megváltoztatása felfokozott, gyors történések hatását kelti. Én e különböző nézőpontokból bemutatott, töredékes storyboard szerű képekkel arra szeretném ösztönözni a nézőt, hogy próbálja őket egy, a saját történetével összekötni” – mondta el alkotásairól a Tornyai-plakettes művész.

Előző sztori

Két napra megnyílik Táncsics börtöne

Következő sztori

Szegedi Fidesz-KDNP: ne csak a kampányidőszakban aszfaltozzanak a szocialisták!