Közélet

Kínát kínálja a Konfuciusz Intézet a Dugonics téren

Kínát kínálja a Konfuciusz Intézet a Dugonics téren

2014. szeptember 24., szerda
Kínát kínálja a Konfuciusz Intézet a Dugonics téren
halfesztival08_ia

Tizedik születésnapja alkalmából a Dugonics téren tart rendezvényt az SZTE Konfuciusz Intézet: szeptember 27-én 10-18 óra között Kína varázslatos világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Konfuciusz Intézet, mint a kínai állam non-profit oktatási és kulturális nemzetközi intézményhálózata 2004-ben jött létre. 2004-2013 között a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) felügyeletével 440 Konfuciusz Intézet és 646 Konfuciusz Tanterem alakult a világ 120 országában és területén. Európa 37 országában 149 Konfuciusz Intézet található, ebből négy Magyarországon. Ezek egyike a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem által közösen alapított SZTE Konfuciusz Intézet, amely 2012 őszén, Magyarországon másodikként nyitotta meg a kapuit. Tekintettel a tíz éves fejlődésre és évfordulóra, szeptember 27-én a világ összes Konfuciusz Intézete – beleértve az SZTE Konfuciusz Intézetet – egyszerre ünnepli meg ezt az évfordulót. Szeptember 27-én 10-18 óra között a Dugonics téren, az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében első alkalommal rendezik meg a Konfuciusz Intézetek Napját. Az egész napos program alatt 10-18 óra között egy nagyszínpadon és kilenc sátorban számos kínai programot élvezhetnek az érdeklődők: kínai zene és tánc, harcművészeti és sárkánytánc előadás, kínai ruhabemutató, valamint különböző interaktív és játékos oktató eseményeken kínai nyelvtanulás, ismerkedés Kína látványosságaival, illemtanával, a kínai kung-fuval, kalligráfiával és egyéb érdekességekkel. A kínai szokás szerint a látogatók “útlevelet” kapnak, amelybe a különböző foglalkozások során pecsétet gyűjthetnek, amikért cserébe kínai emléktárgyakhoz juthatnak hozzá. Az esemény hivatalos megnyitója 11 órakor kezdődik, ahol

Pál József

, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyeket felügyelő rektorhelyettese tart megnyitóbeszédet, ezt követően

Botka László

polgármester mond beszédet, majd

Chen Daqiang

, Fuzhou város alpolgármestere mond köszöntőt, végezetül pedig

Ujhelyi István

EP képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke mond beszédét. A köszöntők utána az SZTE Konfuciusz Intézet átadja az Egyetemnek és Szeged városának az ajándék kínai multimédiás berendezéseket, valamint a 14 oktatási partnerintézményünk részére az ajándék könyveket és partnerintézmények réztábláit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.