Bulvár

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord

2014. szeptember 19., péntek
Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord
globalis_melegrekord

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord, ezzel folytatódott az idei havi rekordok sora. Az óceánok felszíne még soha, semmilyen hónapban nem volt ilyen meleg a mérések kezdete óta.

Idén április, május és június is rekordmeleget hozott globális léptékben, és júliusban is a valaha mért negyedik legmagasabb átlaghőmérsékletet regisztrálták. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) honlapján csütörtökön közzétett friss adatok szerint az augusztus újra rekordmeleget hozott. A mérések szerint az augusztusi globális átlaghőmérséklet - a szárazföld és az óceánok felszínét is figyelembe véve - 16,35 Celsius-fok volt, ami 0,75 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag (15,6 fok), és meghaladja az 1998-ban mért eddigi rekordot. A szárazföld felszíni hőmérséklete 0,99 Celsius-fokkal haladta meg a 13,8 fokos 20. századi átlagot, de a rekordlistán ez csak a második 1998 augusztusa után. Ami a az óceánok felszínét illeti, ez augusztusban átlagosan 0,65 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. századi átlagnál (16,4 fok). Ez nemcsak az eddigi rekorder 2005 augusztust haladja meg 0,08 Celsius-fokkal, de 0,03 fokkal magasabb, mint a valaha, bármely hónapban mért legmagasabb hőmérséklet (az eddigi rekordot 2014 júniusa tartotta). Júniustól augusztusig a szárazföld és az óceánok együttes átlaghőmérséklete szintén megdöntötte az 1998-as rekordot. Ami viszont az eddigi egész évet illeti, egyelőre csak a harmadik legmelegebb a mérések kezdete óta, a 20. századi átlagot (14 Celsius-fok) azonban ez is 0,68 fokkal meghaladja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.