Újszegedi toronyház: geotermikus energia és lakbércsökkentés

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K3199_dsz

Német Ferenc, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke arra kéri a szegedi képviselőket, a pénteki rendkívüli közgyűlésen az újszegedi toronyház lakói mellett álljanak ki, ne a pártpolitikai szempontokat tartsák szem előtt.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke sajtóközleményt juttatott el a SZEGEDma.hu-hoz a Temesvári krt. 36. szám alatti toronyház ügyében. A nyilatkozatot alább olvashatják.

Az Orbán-kormány hiába csökkentette a lakosság rezsiterheit több lépcsőben, ebből Újszegeden, a Temesvári körút 36. szám alatti épület lakói semmit nem érzékelnek, rájuk nem vonatkozik a kormányzati intézkedés, mivel az épületet az egyetemes földgázelosztásról szóló 2008-as törvény értelmében nagyfogyasztónak minősítették.

Egyesületünk szerint a lakosok érdekeit sem Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, sem az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. nem képviseli megfelelően, problémáikra eddig nem adott érdemi választ. Itt az idő, hogy a politikai játszmák helyett végre az érintett újszegediek szempontjai érvényesüljenek!

Az épületnek végeleges megoldást az hozhat, ha bevonják a geotermikus rendszerbe, így azon keresztül a fűtést és a melegvíz-ellátást tartósan, a jelenleginél jóval alacsonyabb áron lehet biztosítani a lakosságnak. A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos beruházásokra és fejlesztésekre is lehet pályázni. Ezeket a jövőbeni lehetőségeket az önkormányzatnak kötelessége kihasználni, és olyan konstrukciót kell találni, mellyel a lakókat nem terheli a beruházás önrésze.

A zöld energia felhasználása mellett az épületben lakók terheit a lakbérkérdés rendezése is csökkenthetné, ma ugyanis a piaci árakkal vetekedő lakbért fizetnek. Ezt lejjebb kell szorítani, az emberek tovább nem terhelhetők! Szegedi Megyei Jogú Város önkormányzata – mint tulajdonos – egyetlen döntésével megtehetné ezt. Az IKV Zrt. kezelésében lévő lakások közül több mint ötszáz áll üresen, ezek egyharmadába azonnal be lehetne költözni. Az üresen álló lakásoknál nincs drágább! Amennyiben kiadnák ezeket az ingatlanokat, a befolyó összeg kompenzálná a lakbércsökkentés miatt kieső bevételeket.

A Temesvári körút 36. szám alatti épületben lakók helyzetének a rendezése egyetlen dolgon múlik: van-e rá szándék vagy nincs! Kérem a szegedi önkormányzati képviselőket, a pénteki rendkívüli közgyűlésen az újszegedi toronyház lakói mellett álljanak ki, ne a pártpolitikai szempontokat tartsák szem előtt!

Német Ferenc
elnök
Tisza Lajos Közéleti Egyesület
Szeged, 2014. augusztus 7.

Előző sztori

Három nagy sörfőző vállalkozásé a bevétel 90 százaléka

Következő sztori

Labdarúgás: Semjénházától az Üllői útig verekedné magát a SZEOL