Kultúra

Nem kapnak külön kiállítást a Dóm téren talált régészeti leletek

Nem kapnak külön kiállítást a Dóm téren talált régészeti leletek

2014. augusztus 24., vasárnap
Nem kapnak külön kiállítást a Dóm téren talált régészeti leletek
domfelujitas_bejaras43_gs

Nemrégiben a Dóm tér felújítása közben komoly régészeti leletek, falmaradványok, középkori sírhelyek, emberi maradványok kerültek elő, ami a felújítás átmeneti leállítását eredményezte, jelenleg a leletek tisztítása, kategorizálása folyik.

„A Szent Demeter templom középkori és barokk falmaradványait tártuk fel, valamint szűk területen sok rétegben középkori temetkezési helyeket”- árulta el

Szarka József

, a Móra Ferenc Múzeum általános múzeumigazgató helyettese és régészeti osztályvezetője. „Az ilyen középkori temetők esetében nehéz a felfedés, mivel többnyire csak sírrészleteket találunk, melyek szorosan egymásra épültek” – tette hozzá a régész. A sírokat már teljesen feltárták, már mossák a csontokat, restaurálják a mellékleteket, folyik a raktározás, a leletek kiállítása csak ezek befejezése után következik, ezek az utómunkálatok általában hosszabb időt vesznek igénybe, mint maga a feltárás. „A feltárt területen nem várható több lelet, elértünk a talajvíz szintje alá” – mondta Szarka József. „Az építkezés többi területén esetleg előfordulhat, hogy találunk valamit, a Szabadtéri Játékok épületei, a mélyített öltözők alatt fél méteres az altalaj szintje, ha az ’50-es, ’60-as években, a Szabadtéri építésekor nem bolygatták meg az itteni területek, akkor több tíz centiméternyi érintetlen régészeti réteg lehet az altalaj felett, abban a rétegben van esélye annak, hogy leletek forduljanak elő” – árulta el Szarka József. Jelenleg régészeti megfigyelés kíséri a Dóm tér felújítását, arra az esetre, ha régészeti leletekbe ütköznének a munkások. A Móra Ferenc Múzeum munkatársainak nincsenek konkrét terveik a megtalált maradványokból rendezett kiállításra, valószínűleg a Dóm alatt kialakítandó közösségi központban tervezett építészettörténeti kiállítás keretein belül lesznek megtekinthető a sírok tartalma és a faldarabok, a Dóm feltárása alatt előkerült más leletekkel együtt. „A Móra Múzeumban nem lesz külön kiállítás a Dóm téri leletekből, de a folyamatosan kiállításainkban megjelenhetnek a maradványok” – emelte ki Szarka József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.