/

Nem a Tisza vizétől betegedtek meg a szegedi kutyák

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kutyastrand05_gs

Kiütések jelentek meg a szegedi nő kutyáján, miután az megmártózott a Tiszában, állatorvosa más ebeket is kezelt hasonló tünettel. A megyei tisztifőorvos szerint a víz minősége kifogástalan, egy általunk megkérdezett állatorvos pedig inkább a szokatlanul fülledt és párás időjárásnak tulajdonítja a megnövekedő bőrkiütéses esetek számát.

“Vasárnap délután mentünk le a Fokára, hogy ússzon kicsit az eb, otthon aztán szokás szerint letusoltam, hogy a homok és egyéb ne maradjon a szőrében. Másnap reggel vettem észre, hogy a feje tetején és a vállánál kis dudorok vannak mint a pattanás. Mivel rövid szőrű kutyus elég hamar látszott” – mondta el portálunknak Dobos Eszter. Először kalcium pezsgőtablettával próbálták kezelni az ebet, másnapra azonban még több lett a kiütés. “Úgy nézett már ki a pukliktól, mint egy sajtreszelő, ezért felhívtam az állatorvos ismerősünket. Ő mondta, hogy pont így járt egy labrador is, szegény már szinte véresre vakarta magát, mi szerencsére ezt megúsztuk. Egyenlőre betadint írt fel, hogyha pedig két nap után nem javult volna, szteroidos vagy antibiotikumos injekciót adott volna neki. Hála Istennek mára már határozottan jobb a helyzet, a betadin okozta barnaságot leszámítva” – magyarázta a történteket a gazdi.

A kutya sem bírja ezt a párás nyári levegőt

Természetes fürdőhelyként a Tisza állandó vizsgálat alatt van, havonta egyszer ellenőrzik annak minőségét. Augusztusban ugyan még nem vettek mintát a szakemberek, a júliusi adatok alapján azonban kijelenthető, hogy a Tisza vize fürdésre alkalmas – mondta el az eset kapcsán Tombácz Zsuzsanna. A megyei tisztifőorvos szerint a calici vírus okozta füredi fertőzéshez hasonló megbetegedésre nem sok esély van, a hatósági vizsgálat alapján nincs mitől tartaniuk a folyóban megmártózó két- és négylábúaknak.

“Az utóbbi időben valóban több bőrgyulladásos kutyát hoztak be klinikánkra, ennek azonban valószínűleg nem a Tisza vízminősége, hanem a rendkívül fülledt, párás levegő lehet az oka” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Rengei Antal állatorvos. A Szegedi Kisállat-Ambulancia szakembere szerint számos dolog, akár egy begyulladt bűzmirigy is okozhat kiütéseket az állat testén, érdemes ilyen esetben orvos véleményét kikérni. Ennek ellenére a természetes vizek számos kórokozót hordozhatnak, így az ebet úszás után után tanácsos azt jó alaposan megfürdetni tiszta vízben – tette hozzá Rengei Antal.

Előző sztori

Futsal: nehéz idény elé néz az UTC

Következő sztori

Újszegeden is szereti a tik a meggyet + FOTÓK