Sport

Labdarúgás: szerencse is kellett a Szeged-Grosics tatabányai továbbjutásához + FOTÓK

Labdarúgás: szerencse is kellett a Szeged-Grosics tatabányai továbbjutásához + FOTÓK

2014. augusztus 9., szombat
Labdarúgás: szerencse is kellett a Szeged-Grosics tatabányai továbbjutásához + FOTÓK
tatabanya_szeged2011ga_006

Elképesztő izgalmak után jutott tovább a Szeged 2011-Grosics Akadémia a Magyar Kupa legjobb 64 csapata közé. Nyilas Elek tanítványai a szünetben még két góllal vezettek, de a második félidőben kiegyenlített a Tatabánya. A hosszabbításban végül a hazai kapus kiállítását használta ki a szegedi együttes, 3-2-es győzelmet aratva így egy rendkívül szoros mérkőzésen.

Igen hamar megszerezte a vezetést a szegedi alakulat, a nagyszerű napot kifogó

Mészáros Csaba

beadásából

Manga Zsolt

már a 8. percben vezetéshez juttatta együttesét. (0-1) A hazaiak jószerével még fel sem ocsúdtak a bekapott gól okozta sokkból, máris ott volt a következő: egy szabadrúgásnál

Máté Péter

gurított szemfülesen az őrizetlenül hagyott

Pászka Lórándhoz

, aki gyönyörűen lőtte ki a hosszú alsót. (0-2) A szünetig már nem változott az eredmény, utána azonban igen gyorsan, már a 48. minutumban érkezett a Tatabánya szépítése. Egy szöglet utáni kavarodásnál előbb

Molnár F. Tamás

védte

Kovács István

fejesét, majd a röviden kiütött labdából

Kiprich Dániel

próbálkozhatott. Az első lövést a gólvonalon álló Máté még blokkolta, az ismétlésre ugyanakkor már egyetlen vendég bekknek sem volt érkezése. (1-2) Mindemellett úgy tűnt, kitarthat a Szeged előnye, Márkus Tiborék sokáig nem tudták feltörni Farkas Márkék védekezését. A 83. percben egy sarokrúgás azonban újfent zavart okozott Molnár kapuja előtt, amit

Máj Gábor

egy tökéletes, kapufás csúsztatással használt ki. (2-2) A hosszabbításban aztán mindkét fél igyekezett a maga javára eldönteni a találkozó kimenetelét, a küzdelem mérlege pedig végül a 110. percben billent el az egyensúlyáról. Egy hosszú indításnál a hazai kapus,

Dombai András

hagyta el saját tizenhatosát, de luftot rúgott - már a labdát illetően, a rátámadó

Szabó Pétert

viszont eltrafálta, így villant a piros. Mivel cserelehetősége már nem volt

Miskei Attilának

, Kiprich állt a gólvonal elé, aki kevéssel később elnézte Mészáros félerős lövését, a labda pedig a hasa alatt átcsúszva a hálóban kötött ki. (2-3) Ezzel a Szeged 2011-Grosics Akadémia tulajdonképpen bevitte az utolsó találatot, a sikerrel pedig

Nyilas Elek

legénysége masírozott tovább a Magyar Kupa legjobb 64 csapatának mezőnyébe.

Tatabánya, Grosics Gyula Stadion, 500 néző
2014. augusztus 9., 17.00
Tatabánya FC
Szeged 2011-Grosics Akadémia
Vége a mérkőzésnek.
játékvezető: Berényi Tamás • asszisztens: Bede Tamás, Makkosné Petz Brigitta
2
-
3

Magyar Kupa, 1. forduló:

Tatabánya FC - Szeged 2011-Grosics Akadémia 2-3 (0-2, 2-2, 2-2) - hosszabbítás után

Tatabánya, Grosics Gyula Stadion, 500 néző. Vezette: Berényi Tamás (Bede Tamás, Makkosné Petz Brigitta).

Tatabánya:

Dombai - Lajer, Kiprich, Máj, Sebők (Farkas V. 24'), Kovács I., Polyák (Árvai 36'), Balázsovics (Szabó R. - a szünetben), Móri, Tóth Z., Márkus.

Vezetőedző:

Miskei Attila.

Szeged:

Molnár - Kéri, Szabó Cs., Farkas M., Mészáros, Szabó P., Zelenyánszki, Máté, Pászka (Fitos 60'), Oláh L. (Kovács B. 87'), Manga (Germán 57').

Vezetőedző:

Nyilas Elek.

Gólszerzők:

Kiprich (48'), Máj (83'), ill. Manga (8'), Pászka (13'), Mészáros (114').

Sárga lap:

Móri (53'), Tóth Z. (89'), Kovács I. (103'), ill. Farkas M. (81'), Máté (120+1').

Kiállítás:

Dombai (110'). Nyilas Elek:

"Az első félidőben az történt a pályán, amit elterveztünk. A gyors és magabiztos vezetés után azonban talán túlságosan is megnyugodott a csapat. A játékrész során végig uraltuk a játékot, voltak szép támadásaink, nagy lehetőségeink. Ez utóbbiak értékesítésével eldönthettük volna a találkozó kimenetelét, de ezt nem tettük meg, a szünet után pedig a Tatabánya kihasználta a visszafogottságunkat. Megérezték a hazaiak, hogy van keresnivalójuk, és két pontrúgás után ki is egyenlítettek, hozzáteszem, mindkét gól teljes mértékben a figyelmetlenségünk eredménye. A hosszabbításban aztán kirajzolódott, hogy jobb erőben vagyunk, illetve mi vagyunk a jobb csapat. Bár megvoltak ekkor már a helyzetei a tatabányaiaknak is, de összességében úgy gondolom, megérdemelt a továbbjutásunk."

Online közvetítésünk:

VÉGE
120+2'
A lövés nem találta el Molnár kapuját, Berényi Tamás pedig lefújta a találkozót. Izgalmas mérkőzés végén ünnepelhet a Szeged-Grosics, azt azonban hozzá kell tenni, Nyilas Elek tanítványai a saját dolgukat tették nehézzé a második félidőben.
120+1'
Máté sárgult be még a végére egy fault okán, ez a szabad még veszélyes lehet. Móri a labda mögött.
118'
Germán is megpróbálta meglepni a kapusképesítéssel nem rendelkező hazai portást, de nem talált célt.
114'
GÓÓÓL!!! Az egész meccsen kiválóan teljesítő balhátvéd, Mészáros Márk tette fel mai teljesítményére a koronát! A balbekk 17 méterről jobbal tüzelt, a közepes erősségű, középre tartó lövés pedig Kiprich hasa alatt a hálóba csúszott! 2-3!
111'
A piros lap nyomán megítélt szabadot Germán vágta kapu fölé.
110'
Hoppá! Egy hosszú indításnál Dombai merészkedett ki a kapujából, de a tizenhatoson kívül luftot rúgott, ezzel egyidejűleg pedig eltalálta a rárontó Szabó Pétert. A bíró kiállította a tatabányaiak kapusát, akinek a helyét - cserelehetőség hiányában - Kiprich Dániel vette át!
106'
Folytatódik a találkozó, az utolsó 15 perc kezdődött el az imént.
SZÜNET
105'
Itt a hosszabbítás első félidejének vége.
104'
Hullámzó a meccs, újabb lehetőség adódott a Szeged előtt. Fitos beívelésénél a bekötött fejű Germán stukkolta kapura a labdát, de egy keveset tévesztett vertikálisan.
103'
Fitos buktatásáért Kovács István sárgult be.
102'
A Tatabánya is támad, Árvai adott be jobbról, középen Szabó Csaba érte el a beérkező labdát, de szerencsétlen mozdulattal kis híján mattolta saját hálóőrét, Molnárt a keresztléc mentett meg.
101'
Máté adott remek ütemű passzt Fitos elé, aki egy pattanás után vette célba a hazai kaput, de Dombai bravúrral hárítani tudott.
100'
Egy jobb oldali beadást Móri fejelt le Márkus elé, a rutinos támadó azonban 5 méterről, hatalmas helyzetben nem talál kaput - köszönjük meg neki.
98'
Szabó Richárd sárgult be, miután visszarántotta a meginduló Zelenyánszkit.
91'
Folytatódik a meccs.
A másik két pályán már összejött a Csongrád megyei öröm: a SZEOL végül 4-2-re nyert Semjénházán, a Mórahalom félidei tetemes előnye pedig kitartott a lefújásig, Magyar Györgyék 3-2-re győztek a Maglód ellen.SZÜNET
90+3'
Berényi sporttárs lefújta a 90 percet, kétszer 15 perc hosszabbítás következik.
89'
Tóth Zoltán is feliratkozott a sárga laposok listájára egy durva belépővel.
87'
Érzi a bajt Nyilas Elek, frissíti is a támadó szekciót: Kovács Balázs állt be Oláh Lóránt helyett.
83'
Gól... Egyenlít a Tatabánya. Egy bal oldali sarokrúgásnál Máj emelkedett mindenkinél magasabbra, és bár fejese a bal kapufán csattant, a gólvonal mögé vágódó labdát az ott álló Zelenyánszki már nem tudta kikanalazni. 2-2.
82'
Fitos szélsebes jobb oldali elfutása után Mátét találta meg a centerezés, de a középpályás lövése egy blokkol lábról szögletre pattant.
81'
Farkas Márk kapott sárgát egy kemény belépő nyomán.
79'
A szegediek becsületére legyen mondva, előnyük birtokában is mezőnyfölényre törekszenek, ugyanakkor a Tatabánya sem adta még fel az egyenlítésbe vetett törekvését. A két tizenhatos között folyik jelenleg a játék, keresik egymáson a fogást a csapatok.
72'
Újabb ivószünet ad lehetőséget arra, hogy a játékosok összegyűjtsék erejüket a hajrá küzdelmeire.
71'
Fitos kínálta meg Dombait egy surranó lökettel, nem sokkal tévesztette el a bal alsót.
69'
Mészáros sokadik jó beadását csodálhatta meg a mai napon a közönség, sőt, ez alkalommal Germán nagyszerűen érkezett középen, fejese viszont kevéssel elkerülte a kaput. A szegedi csatár az akció közben összefejelt egy hazai védővel, ápolás után, kötéssel a fején azonban folytatni tudja a játékot.
Igen fordulatos eddig a SZEOL meccse, Tóth Ákos legénységének fordítása után a második játékrész elején egalizált a Semjénháza. Kapitulált a Mórahalom védelme is, ugyanakkor a homokhátiak helyzete lényegesen rózsásabb, előnyük még így is két gól a Maglóddal szemben.
65'
Leült kissé a játék, a mezőnyben pattog főként a labda. Az idő mindenesetre telik, a Szeged-Grosics pedig vezet.
60'
Újabb váltás szegedi oldalon: a másik gólszerző is lement, Pászka helyét Fitos vette át az utolsó fél órára.
57'
Nyilas Elek is indokoltnak látja az első csere meglépését, Manga helyett a sérüléséből nem régen felépült Germánt dobja harcba.
56'
Ismét Móri a főszerepben, ezúttal formás tatabányai akció végén Árvai beadását vágta a bal alsó mellé kapásból.
53'
Móri csúszott rá csúnyán Kéri bokájára, járt a sárga lap a megmozdulásért.
50'
Oláh Lóránt lepné meg egy rafinált megoldással Dombait, de váratlan ívelése kevéssel elkerülte a jobb felsőt.
48'
Gól... De még milyen balszerencsés?! Balról végezhetett el szögletet a Tatabánya, Kovács fejesét Molnár röviden ütötte ki, majd az érkező Kiprich közeli lövését elsőre még blokkolta a gólvonalon álló Máté, de a labda ismét a hazai védőt találta meg, aki másodjára már nem hibázott. 1-2.
46'
Folytatódik a mérkőzés, hazai oldalon Balázsovicsot Szabó Richárd váltotta.
Egyelőre igen fényes a Csongrád megyei csapatok kupaszereplése, hiszen a Mórahalom már hárommal megy a Maglód ellen, Gonda után Tóth Lukács és Sasa Vojnic-Zelic is betalált, míg a SZEOL alig 15 perc alatt fordított Semjénházán, Bata Csongor büntetőjével és Beretka Péter lövésével.SZÜNET
45
Újabb helyzet nincs, van azonban hármas sípszó - kétgólos előnyük birtokában mehetnek a szünetre a szegediek. Az eddig látottak igen pozitív képet festenek, ha minden így folytatódik, nem kerülhetnek bajba Oláh Lóránték.
42'
Próbálják megnyomni a hajrát a tatabányaiak. Az imént Kovács István vállalkozott lövésre 20 méterről, bombája alig ment el a keresztléc fölött, jár neki a taps a nézőtérről.
36'
Azonnal villan is a csereember, miután Márkus passzát durrantja jobbal Molnár kapujának bal felső sarka felé - szerencsére fölé is.
36'
Újabb csere hazai oldalon: Polyák helyét Árvai vette át a pályán.
35'
Oláh Lóránt perdítette kapura váratlanul a labdát, a kivitelezés azonban nem volt a legjobb, így Dombai könnyedén hárította a kísérletet.
34'
Pászka jutott lövési lehetőséghez, sistergős bombája kevéssel kerülte csak el a jobb felsőt.
Gyors körkép a többi megyei érdekeltségű mérkőzésről: a SZEOL a 23. percben hátrányba került Semjénházán, míg a Mórahalom hazai pályán 1-0-ra vezet a Maglód ellen Gonda Attila találatával.
25'
Nagy a hőség, kell egy kis pihenő, nem is beszélve a vízpótlásról. Berényi sporttárs ivószünetet rendel el.
24'
Cserére szánja el magát Miskei Attila, Sebőköt Farkas Viktor váltja a folytatásra.
23'
Mutatnának valamit a vendéglátók is, de a támadást bezáró passz Farkas Márk közbelépése révén nem jutott el a címzetthez.
18'
Továbbra is támadnak Nyilas Elek tanítványai, legutóbb Máté, Szabó Péter, majd Kéri volt a labda útja. A szélső bekk beadása aztán Mangát kereste középen, de a támadó lábáról erőtlenül csorgott kapu felé a játékszer, így Dombainak nem okozott problémát annak megkaparintása. Mindenesetre az akció felépítése igazán látványosra sikerült!
13'
GÓÓÓL!!! Nagyon fut a szekér! Újabb szabadrúgást lőhettek a vendégek, ezúttal 20 méterről, a rutinos Máté pedig zseniálisan vette észre, hogy Pászka őrizetlenül maradt. A fiatal társ kapta is azonnal a labdát, majd jobbról jobbal, a rosszabbik lábával mesterien perdített a jobb alsóba! 0-2!
11'
Szabadrúgáshoz jutott a Szeged, Pászka adhatott be ballal, de a hazai védők tisztázni tudtak.
8'
GÓÓÓL!!! Mészáros ment el a balon, a szögletzászló környékéről érkező beadására pedig Manga robbant be középen, és 11 méterről gyönyörűen fejelte vissza a labdát a jobb alsóba! 0-1!
3'
Máris itt az első lehetőség! Zelenyánszki passza után Oláh lőhetett 8-10 méterről, de a pattogós labdát nem sikerült jól leszorítania, így egyelőre nincs gól.
1'
Elkezdődött a mérkőzés, a fehér mezes vendégek indították útjára a labdát. A Tatabánya játékosai tiszta kékben játszanak. Meg kell, jegyezzük, igen népes publikum követi élőben a helyszínen az eseményeket.
A találkozó Berényi Tamás sípjelére 17 órakor kezdődik.16.50: A Szegednél továbbra is hiányzik pár nagyágyú, Germán Tamás, Tímár Krisztián és Pozsár Gábor sem tudta vállalni a játékot. Ettől függetlenül igen erős tizenegyet tudott így is kijelölni Nyilas Elek vezetőedző, minden oka meglehet tehát a csapat szurkolóinak a bizakodásra a továbbjutást illetően. Ami mindkét fél dolgát nehezíteni fogja, az az időjárás: 32 fokos a levegő hőmérséklete, a napfényben izzó eredményjelző ugyanakkor már 38-as értéket mutat. 16.40: Üdvözöljük olvasóinkat, íme, itt a szezon első megmérettetése az NB II-be frissen feljutott Szeged 2011-Grosics Akadémia számára. Nyilas Elek tanítványaira az a Tatabánya vár, amely az előző idényt a másodosztály utolsó helyén zárta, ugyanakkor a keret összetétele semmiképpen sem ad okot az ellenfél lebecsülésére. A hazai kezdőben kapott helyet többek között Dombai András, aki 2007 és 2009 között két évet húzott le az Újpest színeiben, igaz, Balajcza Szabolcs mellett nem sok babér termett számára. Az NB I-ben 44 nevezéséből mind a 44 alkalommal a padon ülte végig az aktuális találkozót. A korábbi sokszoros válogatott Kiprich József fia, Kiprich Dániel szintén Miskei Attila legénységét erősíti, de a legnagyobb név kétségkívül a nyáron a Soroksártól nyolc év távollét után visszatérő Márkus Tiboré. A Finnországot, Ciprust, a Fradit, a Paksot és a Nyíregyházát is megjárt csatár legszebben sikerült szezonjában (2005/2006) a magyar élvonal ezüstcipőse lett, a 6. helyezett Tatabányában lőtt 19 találatánál akkor csak Rajczi Tibor tudott többet felmutatni.

A találkozó elé:

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.