Kultúra

Háry János Csodaországban + FOTÓK

Háry János Csodaországban + FOTÓK

2014. augusztus 2., szombat
Háry János Csodaországban + FOTÓK
8F1A8296

Háry Jánost mindenki várja, Háry Jánost mindenki szereti. Úgy regél, ahogy senki más e Földön nem tud, szóljon a történet akár a vad Lucifer megszelídítéséről vagy egy füstbe ment császári menyegzőről. Még a BKV dolgozók is isszák a szavait, alig várják, hogy a nagyotmondó obsitos leszálljon az öreg szerelvényről és leüljön közéjük kártyázni. A már 1938-ban szegedi színpadra állított daljáték idén ismét visszatért a Dóm térre egy kis retro metróval és Depardieu-vel kiegészülve.

Miután elrobog a metró, a színpad átadja a terepet egy meseszerű világnak, ahol kackiás bajuszú, piros egyenruhába bújt vitézek védik a cigarettacsikk alakú határátkelőhelyet az eszkimóvá fagyott osztrákoktól. Háttérben a forgó pódiumra felállított magyarkártya lapokból épített vár Alice szürreális csodaországát idézi - idővel még a kártyakatonák is felbukkannak. A magyar és a burkus silbak a birodalom határán veszekszenek:

Szabó Győző

és

Bodrogi Gyula

, a két ellentétes érdeket szolgáló katona összevész azon, kinek van joga engedélyezni vagy megakadályozni Mária-Lujza (

Bucsi Annamária

) és udvartartása, valamit Ebelasztin (

Gálvölgyi János

) határátlépését. Ekkor bukkan fel a színen Háry János (

Homonnay Zsolt

), aki egész egyszerűen taszajt egyet az őrök bódéján, eldöntve ezzel a kérdést és elhárítva a problémát. A hercegnő nem tud betelni a lovagias cselekedettel, Bécsbe hívja Háryt és mátkáját, Örzsét (

Bordás Barbara

), hogy az udvarban szolgálhassanak a szenilis Ferenc császár (szintén Bodrogi Gyula) és felesége (

Kalocsai Zsuzsa

) mellett. Ekkor kezdenek csak igazán felpörögni az események, hihetetlen fordulatot vesz Háry János élete.

8F1A8112

Ebben a világban tényleg bármi megtörténhet: kifakul és összemegy az addig megszelídíthetetlennek hitt Lucifer nevű tüzes ló, Napóleon békét köt egy jó magaviseletet tanúsító papírért cserébe, viszont a második felvonás Super Háry jelenete sokaknál leverte azt a bizonyos biztosítékot. Az ominózus eset, amikor Háry letépve magáról az inget Mária Lujza segítségére siet, mivel az szerelmi bánatában a metró elé akarja vetni magát. A huszár megállatja a kocsit, izmos testével hátraarcot parancsol a szerelvénynek. Furcsán vicces, viszont ez nem az a Háry, akit megszoktunk, bár a színes kitalált történetek között ez is elfér. Homonnay karaktere amolyan János vitézes, szerencsére Bordás Örzséje cseppet sem hasonlít Iluskára. Tűzrőlpattant ahogy kell, nem fél kiosztani senkit, hordjon az illető koronát vagy kalapot. Bodrogi Gyula egy bennfentes poént is megengedett magának, az "én vagyok.." kezdetű mondatát "...a híres egyfejű" -vel zárta, eszméletlen nevetésre bírva ezzel a közönséget. A Napóleont alakító

Gérard Depardieu

nem hiába a nemzet színészét nevezte meg egyik kedvenc művészeként, a darab végén, de még a színpadon külön gratulált neki. A francia láthatóan könnyen beilleszkedett a napok óta tartó próbafolyamatokba, a premier napjára tökéletesen belesimult a közösségbe.

8F1A8736

Kodály Zoltán

operája

Garay János

reformkori költő halhatatlan népi figuráját emelte középpontba, megteremtve ezzel az alapot a nemzeti nosztalgiaérzésre építkező darabnak. Az ötkalandos történet, a megzenésített népdalok akkora sikert arattak, hogy annak idején sikerült bevinni a népdalt a kőszínházak falai közé is.

Béres Attila

rendező egy pillanatra sem feledkezett meg a zeneiségről: a "Tiszán innen, Dunán túl" vagy az "A jó lovas katonának" dallamai a mai napig előcsalogatják a huszárt a magyar emberből - a közönség nem egy alkalommal adott hangot tetszésének.

Juronics Tamás

ugyancsak tartotta magát a népi elemekhez, minimális színházzal sikerült látványos és szórakoztató tánckoreográfiát a huszárok lábába erőltetni.

Tihanyi Ildi

katonajelmezei egyszerű huszáregyenruhák, a császári család és pompás udvara viszont neon színeket kapott, ezt pedig értem a hajtól kezdve a ruházkodásukon át, mindenre. Egy biztos, aki nem váltott jegyet a pénteki premierre vagy a szombati előadásnapra, sajnálni fogja, hogy kihagyta a Szegedi Szabadtéri Játékok - ilyen szereposztásban biztosan - megismételhetetlen daljátékát.

Tekintse meg a SZEGEDma.hu fotógalériáját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.