Közélet

69 éve dobták le az első atombombát

69 éve dobták le az első atombombát

2014. augusztus 8., péntek
69 éve dobták le az első atombombát
atombomba_gombafelho_hirosima

1945. augusztus 6-án új fejezet nyílt a hadviselés történetében: az Enola Gay nevű amerikai B–29-es típusú nehézbombázó ekkor dobta le a Little Boy névre keresztelt nukleáris bombát Hirosima városára, egyes becslések szerint 140 ezer ember halálát okozva.

A szinte minden fegyver pusztítását felülmúló atombombák alkalmazása létrejöttük óta viták tárgyát képezi, eddig összesen kétszer alkalmazták e szörnyű tölteteket, az Egyesült Államok a II. világháború végén a megtörhetetlennek látszó Japán elrettentése és végső legyőzése érdekében 1945 augusztusában Hirosimára és Nagaszakira dobott le egy-egy atombombát. A hidegháború idején az erődemonstráció jegyében halmoztak fel a nagyhatalmak számos atomtöltetet, oly nagy számban, hogy az egész emberi civilizáció elpusztíthatóvá vált, néhány gombnyomás által. Meglepően hangzik ugyan, de a pusztító fegyvert, melyet a Manhattan terv keretein belül fejlesztettek ki, az emberi áldozatok számának csökkentése érdekében vetették be, ugyanis ha Japánt, amely a II. világháború folyamán képes lett volna az utolsó emberig harcolni, a szövetségesek nem tudják térdre kényszeríteni a rettenetes új bombával, a sziget szárazföldi invázióval történő elfoglalása még további milliók életét követelhette volna. Ez a magyarázat persze nem nyújt vigaszt a Little Boy pusztításában élve elégetteknek, kiknek árnyéka ráégett a falakra, illetve a radioaktív sugárzás miatt kialakult daganatos, és más, addig ismeretlen betegségek áldozatainak, valamint az évekkel később is rendellenességekkel születetteknek. Mindazonáltal a szövetségesek terve működött: Japán a két atombomba ledobása után kevesebb, mint egy hónappal feltétel nélkül megadta magát, és véget ért a II. világháború. A Hirosima vesztét okozó nehézbombázó legénységének utolsó tagja nemrégiben hunyt el,

Theodore Van Kirk

kapitány, az Enola Gay navigátora kilencvenhárom évesen, végelgyengülésben halt meg. Van Kirk úgy látta, szükség volt az atombombákra, mert lerövidítették háborút, ugyanakkor élményei háborúellenessé tették az egykori katonát. „Az egész második világháború azt mutatja, hogy a háborúk nem jelentenek megoldást, mint ahogyan az atombombák sem. Nem lenne szabad, hogy atombombák legyenek, szeretném, ha mindegyiket megsemmisítenék, ez a személyes véleményem” – fogalmazott Van Kirk egy korábbi interjúban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.