Közélet

Nem október 5-én lesz az önkormányzati választás

Nem október 5-én lesz az önkormányzati választás

2014. július 18., péntek
Nem október 5-én lesz az önkormányzati választás

Biztosan nem az első lehetséges időpontban, október 5-én lesz az önkormányzati választás, ehhez ugyanis Áder János köztársasági elnöknek csütörtök éjfélig ki kellett volna írnia a választást.

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. Idén októberben négy vasárnap lesz: 5-én, 12-én, 19-én és 26-án. A választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie. Az október 5-i időponthoz június 27. és július 17. között kellett volna kiírnia a köztársasági elnöknek a választást. Amennyiben az államfő úgy dönt, hogy az őszi önkormányzati választást október 12-re tűzi ki, akkor erre július 24-én éjfélig van lehetősége. Ha azonban úgy dönt, hogy október utolsó vasárnapján legyen a szavazás, és a lehetséges száz nap helyett csak a voksolás előtt 80 nappal tűzi ki a választást, akkor erre egészen augusztus 7-én éjfélig lehetősége van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.