/

Megkezdődött a dóm felújítása – fogadó is lesz az altemplomban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

domfelujitas_bejaras43_gs

Kívül-belül megújul a dóm, áthelyezik a baldachinos oltárt, az altemplomban pedig zarándokfogadó központot alakítanak ki – hangzott el a kétmilliárd forintos beruházás bejárásán.

„Újabb tereit is megnyitja a székesegyház a felújítás után, így a jelenleginél több hívőt és turistát tud majd fogadni a dóm. A jövő év májusában záruló beruházás keretében a külső homlokzat hibáit is kijavítják, infrastrukturális felújítások zajlanak, míg a nyolcvannégy éve átadott épület altemplomában közösségi teret alakítanak ki, az elő lépcső alatti területen pedig vendégfogadó lesz. Onnan a székesegyházba is be lehet majd menni” – ismertette Kozma Gábor, a dóm projekt vezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora a beruházás részleteit. Hozzátette, aki Szegedre érkezik, a Széchenyi tér és a Tisza-part mellett a Dóm térre is ellátogat, így a jövőre záruló fejlesztés turisztikai szempontból is erősíti Szeged egészét.

Kiss-Rigó László megyés püspök azt hangsúlyozta, hogy a dóm és a szabadtérit érintő fejlesztések messze nem az egyházmegye belügye, hanem egész Szeged érdekét szolgálja. „Az eredeti liturgikus funkció méltóbb kereteket kap, ami egy székesegyház életében rendkívül jelentős, de kitágulnak a perspektívák a kultúra, a művészet felé és a turisztika irányába is” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a megyés püspök.

„Azokat a tereket próbáljuk újrahasznosítani, amelyek az elmúlt 84 után parlagon hevertek, ezeket most bekötjük a dóm vérkeringésébe” – erről már Gunther Zsolt Ybl-díjas építész beszélt. „Az egyház, a színház és a tudomány, számomra ez a hármas jelképezi Szeged városát, a mostani projekt ezt az egységet erősíti” – hangsúlyozta, míg a tervezői hozzáállással kapcsolatban kifejtette, arra törekedtek, hogy alig változzon a megszokott arculata a területnek. Ennek szellemében figyelembe vették az elődök elképzeléseit és teljesítményét, és azokhoz alkalmazkodtak.

domfelujitas_bejaras12_gs

A dómon belül egy szembetűnő változásról is szólt, a baldachinos oltár kikerül a kupola alá, ahova eredetileg is helyezhették volna. A bejáráson elhangzott, többféle terv létezett a baldachin elhelyezésére, s érdemes tudni, hogy az akkori egyházi képzőművészet meglehetősen konzervatív szemléletet képviselt. Gunther Zsolt hangsúlyozta, végül jó helyre került, most a felújítás után még megfelelőbb helye lesz a dómon belül. Az áthelyezés után a szentmise idején a hívők három oldalról vehetik körbe a szertartást végző papot.

Az altemplomban Váncza László Ybl-díjas építész elmondta, a szentélykoszorú köré helyezik át az urnatemetőt, így sokkal méltóbb helyük lesznek elhelyezve. „Az altemplomban minden válaszfalat elbontanak a kivitelezők, így visszaáll az eredeti struktúra. A felületek fehérek lesznek, mert a többszöri átépítés során a téglaboltozatok megsérültek, míg az aljzatot utólag szigeteljük, majd egy új burkolatot kap” – sorolta a változásokat az építész. A kivitelező részéről Varga József arról beszélt, hogy a lépcső előtti korábbi aszfaltos terület megújul, ott díszburkolat fogadja majd a dómhoz érkezőket. Megjegyezte, egy műemléki felújítás mindig tartogat meglepetéseket, de egyelőre legalábbis olyan mértékűvel nem találkoztak, ami veszélyeztetné a határidőt. Ahogy megírtuk, a felújításra kiírt tenderre kilenc cég adott be ajánlatot.

A beruházással kapcsolatban beszámoltunk arról is, hogy mobil applikáció segítségével vezetett bejárások, új kiállítások is lesznek a szegedi dóm és Dömötör-torony felújításának köszönhetően 2015 nyarától. A székesegyház olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak a turisták számára, mint a kupolakerengő, a fedélszék, vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium, vagyis a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó. A Dömötör-torony is megnyílik a látogatók számára, a megmentett és bemutatható állapotban konzervált Aba-Novák freskókkal, az eredeti keresztelőkút visszaállításával.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: hét fiatalt szerződtetett a Pick, 12 csapatos marad az NB I

Következő sztori

MNB: csaknem hatezer vállalkozás részesül a második növekedési hitelprogramból