Sport

Sunday Times: Katar korrupcióval jutott a vb-rendezési joghoz

Sunday Times: Katar korrupcióval jutott a vb-rendezési joghoz

2014. június 1., vasárnap
Sunday Times: Katar korrupcióval jutott a vb-rendezési joghoz
qatar-world-cup-plans

Egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják. A cikk szerint e dokumentumhalmaz alapján érthetővé válik az a rejtély, hogy egy apró sivatagi állam, amelynek semmiféle futballinfrastruktúrája nincs, miképp juthatott hozzá a világ legnagyobb labdarúgótornájának rendezési jogához. A feltáró riport szerint

Hammam

, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a FIFA már korábban eltiltással sújtott - titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek a katari pályázat támogatásáért. A The Sunday Times írása szerint a lap által megszerzett terhelő dokumentumok alapján máris sportági vezetők, politikusok, korrupcióellenes szakértők szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását.

John Whittingdale

, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke a lapnak kijelentette, hogy "elsöprő erejű" indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére. Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt

Sepp Blatter

FIFA-elnök helyzete "tarthatatlanná" válhat. A katari pályázati bizottság illetékesei ugyanakkor azt közölték a brit lappal, hogy nincs kapcsolatuk bin Hamammal, nem tudnak semmiféle olyan kifizetésről, amelyet ő bonyolított volna le, és nem követtek el semmilyen kihágást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.