Közélet

Ötszáz cégnek van hazánkban radioaktív sugárforrása

Ötszáz cégnek van hazánkban radioaktív sugárforrása

2014. június 10., kedd
Ötszáz cégnek van hazánkban radioaktív sugárforrása
atomeromu01

Sugárzó anyaggal nem csupán Pakson dolgoznak, félezer hazai cég rendelkezik radioaktív sugárforrással, melyek biztonságáról rendszeres ellenőrzésekkel gondoskodnak. Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesével az atomerőmű terrorfenyegetettségéről beszélgettünk.

Az atomenergia hétköznapi hasznosításáról tartottak előadást nemrégiben az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A paksi bővítés kapcsán ismét szóba került az erőmű biztonsága, melynek kapcsán

Horváth Kristóf

, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese válaszolt kérdéseinkre. "Az atomerőmű védelme egy tervezési alapban van meghatározva, melyet az érintett szervek - az Országos Atomenergia Hivatal, a rendőrség és a hírszerző szervek - közösen készítenek el, felmérve a nemzeti fenyegetés mértékét világ-, európai és regionális szinten is. Ez számba veszi a lehetséges veszélyforrásokat - milyen emberek, milyen képességekkel tudnának támadni, illetve az elhárításukhoz szükséges lépéseket is" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Horváth Kristóf. A terrorfenyegetettség országunkban szerencsére jóval kevésbé jelentős, mint más NATO-tagországokéban, úgy mint az USA vagy Anglia, ennek ellenére az atomerőmű védelmi szintje nagyjából mindenhol azonos. Két szintű védelmi rendszerrel bír az erőmű, amelyet egyrészt saját fegyveres biztonsági őrei is védenek, illetve Pakson állomásozik a Terrorelhárítási Központ egy alosztálya is, amely vészhelyzet esetén szinte azonnal közbe tudna avatkozni. Alapvetően azonban az erőmű biztonsági szolgálata is elégséges védelmet nyújt a legtöbb terrortámadási forgatókönyvvel szemben.

Újabb védelmi feladatokat jelent a bővítés

A fenyegetettséget folyamatosan vizsgálják és kiértékelik, így szükség szerint bevonhatnak bizonyos szerveket - a délszláv háború ideje alatt a nemzeti fenyegetés értékelése némiképp megemelkedett, mely szükségessé tette, hogy a hadsereg bizonyos egysége is közelebb húzódjanak az erőműhöz, szükség esetén a légtér biztosítása is az ő feladatuk lett volna. A bővítés újabb feladatok elé állítja a szakembereket, főképp a nukleáris anyag megérkezése, a friss fűtőelemek behelyezése lesz kritikus a fizikai védelem szempontjából, illetve a beüzemelés után a hűtést, vízkeringtetést végző eszközök monitorozását is kiemelten figyelik majd.

horvath_kristof01_gs

Sugárzó anyagért nem feltétlenül kell Paksra utaznunk: Magyarországon négy nukleáris létesítmény van, a paksi atomerőmű, a csillebérci kutatóreaktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóreaktora, illetve egy paksi telephely, ahol a kiégett kazettákat tárolják. Ezenkívül azonban körülbelül ötszáz cégnek van radioaktív sugárforrása és közel ötezernek röntgengépe. Veszélyességi szempontból ez utóbbiak a legelhanyagolhatóbbak, ennek ellenére szigorú nyilvántartásban szerepelnek, rendszeres ellenőrzéseket tartanak tulajdonosuknál, hogy az eszközök biztonsági . "A sugárforrások esetében öt kategóriát különböztetünk meg, a legveszélyesebbek az első három kategóriába tartoznak, 150 cégnél nagyjából ezer ilyen sugárforrásról van tudomásunk. Természetesen mindegyik helyzetét és megfelelő tárolását rendszeres ellenőrzés alatt tartjuk" - mondta a főigazgató-helyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.