Közélet

FDSZ: hívják össze a Felsőoktatási Kerekasztalt!

FDSZ: hívják össze a Felsőoktatási Kerekasztalt!

2014. június 17., kedd
FDSZ: hívják össze a Felsőoktatási Kerekasztalt!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) feltétlenül szükségesnek tartja a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását még a felsőoktatási törvény módosítása előtt. A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte a jogszabály módosításának "abszurd időpontját", a megelőző konzultációk hiányát és a Felsőoktatási Kerekasztal negligálását a kérdésben.

Közleményükben - amely szerint értetlenül állnak

Balog Zoltán

emberierőforrás-miniszter sajtónyilatkozata előtt - kitértek arra is, hogy jelenleg a felsőoktatás kormányzati irányításának nincs felelős vezetője, s álláspontjuk szerint mindez beláthatatlan következményekkel járhat. A FDSZ feltétlenül szükségesnek tartja, hogy a kormány még a felsőoktatási törvény módosítása előtt haladéktalanul hívja össze a Felsőoktatási Kerekasztalt, és folytasson érdemi egyeztetést a tervezett módosításokról a felsőoktatás résztvevőivel - írták. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi; a változtatással lehetővé válik szeptembertől a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti - mondta a tárca vezetője, aki szerint meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között. A módosítás értelmében visszaáll az a rend, hogy a szenátus választja meg a rektorjelöltet, akit a miniszteren keresztül az államfő hagy jóvá - ismertette Balog Zoltán. A törvénymódosítás értelmében a Pető Intézet teljes egészében állami fenntartásba kerül, és a javaslat lehetővé teszi a Testnevelési Egyetem leválását is a Semmelweis Egyetemről. A javaslat megteremti a duális képzés megszervezésének lehetőségét is a felsőoktatásban. A miniszter jelezte: szeretnék, ha a javaslatot még a nyári szünet előtt elfogadná az Országgyűlés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.