Közélet

Egyévesek a nemzeti dohányboltok, kevesebb fiatalkorú dohányzik

Egyévesek a nemzeti dohányboltok, kevesebb fiatalkorú dohányzik

2014. június 30., hétfő
Egyévesek a nemzeti dohányboltok, kevesebb fiatalkorú dohányzik

Sikerült visszaszorítani a fiatalkorúak dohányzását Magyarországon a dohánytermék-kiskereskedelem egy éve működő koncessziós rendszerével - állapította meg az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A zrt. az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy egy éve, 2013. július 1-jén indult el az új kiskereskedelmi rendszer. Azóta dohányterméket csak azon nemzeti dohányboltokban lehet kapni, amelyek működtetői ehhez koncessziós jogot nyertek állami pályázaton. Az új rendszerben ma már a lakosság 98 százalékának folyamatos az ellátása dohánytermékkel - tették hozzá. A közlemény rámutat: az új értékesítési módszer elsődleges célja a fiatalkorúak védelme volt. Míg korábban a fiatalkorúak 58 százaléka juthatott dohánytermékhez, a fogyasztóvédelmi hatóság adatai szerint mára ez az arány 12 százalékra csökkent, a szigorú és folyamatos ellenőrzéseknek is köszönhetően. Az a változás, hogy a dohányboltok naponta online adatokat küldenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, része a feketekereskedelem elleni küzdelemnek - jelezte közleményében az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.