Közélet

Családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda + FOTÓK

Családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda + FOTÓK

2014. június 21., szombat
Családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda + FOTÓK
roma_tanoda_csaladi_nap23_gs

Sportvetélkedőkkel, bográcsozással és egy vidám családi nappal zárta a tanévet a szegedi roma tanoda. Emellett a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért dolgozó civil szervezetek egy szakmai műhely keretén belül összegezték az elmúlt év tapasztalatait és vették számba a rájuk váró feladatokat.

Szakmai fórummal és családi nappal zárta első hivatalos évét a szegedi roma tanoda. A megbeszélésen az érintett iskolák képviselői és mindazon civil szervezetek jelen voltak, akik közösen tevékenykednek a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásáért. Ezt követően a gyerekeké, a családoké lett a főszerep a tanodában: a gyerekek versmondó versenyen és dobolásban is megmutathatták tehetségüket, az épületben csocsó és pingpong, míg a szomszédos Mátyás téren focibajnokság zajlott.

Apró léptekkel

"Az elmúlt egy év hozadékát, tapasztalatait gyűjtöttük össze azon iskolák és szervezetek képviselőivel, akikkel együtt dolgozunk. Megvitattuk az ehhez hasonló tanodák oktatásban betöltött helyét - mik azok a feladatok, melyek az ilyen intézmények a hagyományos iskolákkal szemben elláthatnak. Emellett a MASZK Egyesület munkatársai is megosztották tapasztalataikat a tanodai gyerekekkel végzett közös munka kapcsán" - mondta el

Szentistványi István

, az Akciókutatók a Fenntarthatóságért (AKUT) Egyesület tagja.

Bár az első hivatalos évét zárta ezzel az intézmény, ezt hosszú felvezető folyamat előzte meg, rengeteg ember dolgozott önkéntes alapon a tanoda körülményeinek kialakításáért. "Összességében jó évet zártunk, az előző időszakhoz képest igen nagy lépést tettünk előre a tanoda megnyitásával. A gyerekekkel persze már apróbb léptekben haladunk előre, átütő sikerekről rövid idő alatt nem számolhatunk be, de nem buktak meg annyian közülük, mint idáig. Fontos emellett a szocializációjuk is, itt közösségben vannak, megszoknak olyan jelentéktelennek tűnő, mégis fontos dolgokat, mint például az étkezés előtti kézmosás. Kis lépésekkel és nagy akaraterővel, úgy érzem komoly eredményeket érhetünk el" - mondta a SZEGEDma.hu kérdésére Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A szegedi tanodában 30, a kiskundorozsmaiban 20-25 gyerek számára biztosítanak tehetséggondozást és felzárkóztatást, pedagógusok mellett társadalmi munkában tevékenykedő önkéntesek is dolgoznak itt. Míg a kicsikkel elsősorban az iskolai feladatok kerülnek előtérbe, szüleik számára felvilágosító, tanácsadói összejöveteleket tartanak, szakköröket és klubfoglalkozásokat indítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.