Közélet

Két lövés, 15 millió halott - Gavrilo Princip rokonával beszélgettünk

Két lövés, 15 millió halott - Gavrilo Princip rokonával beszélgettünk

2014. június 29., vasárnap
Két lövés, 15 millió halott - Gavrilo Princip rokonával beszélgettünk
szarajevoi_merenylet

Több korszak és politikai nézet más-más módon szerette volna maga mellé állítani Gavrilo Princip alakját, aki Ferenc Ferdinánd főherceg és feleségének megölésével nyújtott okot a háborúra váró európai nagyhatalmak vérontására. Száz éve történt a hírhedt szarajevói merénylet, melynek okán felkerestük Gavrilo legközelebbi élő rokonát, Branislav Principet. Az általa vázolt kép sokban különbözik a történelemkönyvek lapjain szereplő elkövetőtől.

Éppen száz évvel ezelőtt, 1914 június 28-án dördült el a lövés, amely lángra lobbantotta a világot. A szarajevói merényletként ismert gyilkosság hatására lövészárkok és bombatölcsérek szabdalták fel Európát egy négy évig tartó, több mint 15 millió életet követelő véres háborúban. Ma már a történészek egyetértenek abban, hogy a gyilkosság csak ürügyet adott az Osztrák-Magyar Monarchiának Szerbia elleni hadüzenetéhez. A 19. század vége óta nőtt a feszültség az európai nagyhatalmak között a világ újrafelosztására irányuló német kísérletek miatt, így a többi ország sem várt a mozgósítással annak érdekében, hogy akaratuk szerint rajzolják újra a térképet. Mekkora szerepe volt hát a világégésben a 19 esztendős, gyenge egészségi állapotú

Gavrilo Principnek

, akit különös véletlenek sorozata segített hozzá a történelem egyik leghíresebb merényletéhez?

Titónak kommunista, Szerbiának nacionalista

Az évforduló kapcsán portálunk felkutatta az elkövető legközelebbi családtagját.

Branislav Princip

, a vajdasági Pancsovában élő antropológus Gavrilo testvérének,

Nikolának

az unokája. Kanadában élő testvére,

Saša

és ő a Princip család egyedüli férfi leszármazottja, rajtuk kívül Gavrilo bátyjának,

Jovónak

élnek leányági leszármazottai az Egyesült Államokban, Belgiumban és Szerbiában. "Elsősorban nem történészként, hanem leszármazottként foglalkoztatott a téma, hiszen a családom életét is jelentősen befolyásolta Gavrilo tette. A családunk emlékezetében egy teljesen más kép él róla, mint amilyet a történelem kialakított" - magyarázta portálunknak Branislav Princip. Mint mondta, az ő életét már nem befolyásolta különösebben a rokonság (leszámítva az évforduló kapcsán megnövekedett médiafigyelmet), családját azonban számtalanszor meghurcolták a Princip név miatt az évtizedek során. Politikai és nacionalista csoportok sorra próbálták Gavrilo Princip emlékét ügyük oldalára állítani:

Tito

propagandagépezete a merénylők társaságát Jugoszlávia kommunista hőseiként ünnepelte, majd a déli állam szétesését követően Szerbiában forradalmárként maradt fenn, utcát neveztek el róla, a vajdasági Tovarisevo faluban idén áprilisban pedig szobrot emeltek neki, melyet a híres szerb filmrendező,

Emir Kusturica

méltatott.

grafity

Gavrilo Princip graffiti Belgrádban

A bosnyákok és a horvátok inkább a világégést okozó gyilkosként tekintenek rá. A nyugat-boszniai Obljajban lévő szülőházát többször érte támadás részükről. Az usztasák 1941-ben kikiáltották Horvátország függetlenségét, és megszállták Boszniát, Princip otthonát pedig földig rombolták. Később újjáépítették a házat, melynek emeletén egy múzeumot is kialakítottak - ezt 1995-ben, a boszniai háború idején állítólag horvát katonák gyújtották fel újra. Helyreállítása az utóbbi években került ismét szóba, nagy politikai vihart kavarva. "A szerbek jelentős része a mai napig szabadságharcosként tekint Gavrilo Principre, sokan azonban úgy tartják: túl nagy árat követelt ez a szabadság" - magyarázta Branislav. Mint mondta, az utóbbi évek megerősödött nacionalista mozgalmai ismét zászlójukra tűzték a merénylő alakját, számukra azonban a szerb büszkeség része lett, melynek ellensége inkább már a Nyugat.

A szerbek csendes Petőfije

Hithű nacionalista, szenvedélyes forradalmár - a történetírás egy

Petőfi Sándorhoz

hasonlatos jellemmel ruházta fel a szarajevói merénylőt, az analógiát még jobban erősíti, hogy mindketten rajongtak a költészetért, verseket is írtak. A Princip család szerint azonban a fiatalon elhunyt Gavrilo egyáltalán nem hasonlított az indulatos, tüzes magyar költőre. "Sokat beszélgettem a családommal arról, milyen ember is volt ő valójában, és az ő emlékezetükben egy egészen más ember él. Gavrilót egy nagyon csendes, magába forduló embernek ismerték, aki rengeteget olvasott és igen nyitott volt a világ történéseire. Édesapámhoz és a nagybátyámhoz hasonlóan valóban szerette a költészetet, jó pár művét összegyűjtötték és kiadták halála után. Ahogy a fiatalok legtöbbjét ebben az időben, úgy őt is rabul ejtette a nacionalizmus, romantikus eszméket vallott a szabadságról és az egyenlőségről" - válaszolta kérdésünkre Branislav Princip.

princip

Ritka fotó a Princip család tulajdonából: középen, könyvvel a kezében ül Gavrilo, bal oldalon az idősebb testvér, Jovo, a másikon testvére, Nikola foglal helyet.

Közkeletű tévedés, hogy Gavrilo a Fekete Kéz nevű terrorszervezet tagja lett volna, hiszen a közismert nacionalista szervezetet elsősorban szerb tisztek és katonák alkották. Diákévei alatt az Ifjú Bosznia nevű szervezetbe lépett be, és bár előbbi csoporthoz is jelentkezett, a Fekete Kéz nem fogadta be - igaz, a merénylet megszervezését ők készítették elő. Úgy tartják, a gyenge szervezetű Gavrilónak nem volt vesztenivalója, mert TBC-ben szenvedett és azzal a tudattal ránthatott fegyvert, hogy a betegsége rövidesen amúgy is felülkerekedik rajta. Branislav Princip azonban cáfolja ezt: mind mondta, tüdőbaja a theresienstadti börtönben alakult ki letartóztatását követően, csak 1916-ban diagnosztizálták nála, két évvel halála előtt. "Romantikus eszméi hajtották elsősorban, szeretett volna tenni valamit a népe szabadságáért. Az első világháborút megelőző balkáni háborúkban önkéntesnek jelentkezett, de kora miatt elutasították, ami tovább növelte benne a frusztrációt és arra sarkallta, hogy valami nagynak legyen a része" - idézte fel leszármazottja. Kérdésünkre, hogy a világháború Gavrilo merénylete nélkül is kitört volna, Branislav nem tudott határozott választ adni - kiemelte, hogy míg a hidegháború ideje alatt az 1956-os magyar forradalom vagy a kubai rakétaválság sem adott elegendő okot a harmadik világháború kitöréséhez, addig 1914-ben - közvetve - két töltény is elég volt 15 millió élet kioltására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.