Közélet

Balog: önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság lesz

Balog: önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság lesz

2014. június 3., kedd
Balog: önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság lesz

Az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság lesz és ide tartozik majd a drogellenes stratégia végrehajtása is - közölte Balog Zoltán miniszterjelölti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén.

A jelenlegi is az emberi erőforrások minisztériumát vezető politikus azt is mondta, hogy a felzárkózással foglalkozó államtitkárságot a szociálpolitikai államtitkárság egy részével "vezetik" majd össze. Azt hangoztatta, az egész tárca fókuszában a "család jóléte" áll majd, és a különböző szakpolitikákat e köré építik majd.

Balog Zoltán

Szabó Tímea

(független) kérdésére arról is beszélt, hogy várhatóan a tárca államtitkárainak harmada ("legalább 30 százaléka") nő lesz. A miniszterjelölt meghallgatásának kezdetén egy utalást tett arra is, ki lehet az egyik államtitkára; a miniszter a bizottság fideszes elnökének,

Zombor Gábornak

azt mondta: "lehet, hogy még közelebb fogunk ülni egymáshoz". Korábban több lap is azt írta, hogy Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere is esélyes lehet az egészségügyi államtitkári posztra. A miniszterjelölt tárcája korábbi teljesítményével kapcsolatban kritikusan azt mondta, nem tettek annyit a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének átalakításával kapcsolatban, mint amennyit tenniük kellett volna, ezért szerinte ezen a területen még lesz feladatuk a következő időszakban.

Korózs Lajos

(MSZP) arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan szegénység az országban, mint most az elmúlt négy év kormányzása után, továbbá diszkriminatívnak nevezte azt a kormányzati intézkedést, ami csak a nőknek biztosított lehetőséget arra, hogy 40 év munka után nyugdíjba menjenek. Balog Zoltán gátlástalan demagógiának nevezte a szocialista képviselő szavait és úgy fogalmazott: ő már akkor cigánygyerekeket tanított a diósgyőri gépgyárban, amikor Korózs Lajos az MSZMP-s párttankönyve után rohangált. Közölte, kikéri magának, hogy szegénységből kioktassa, mint mondta, ő onnan jött és nem csak visszajár, hanem ott is él a szegény emberek között.

Novák Előd

(Jobbik) a miniszternek tett javaslata szerint egy kormányokon átívelő népesedéspolitikai minimumra lenne szükség annak érdekében, hogy a családok tervezni tudják a jövőjüket. Párttársa, Sneider Tamás arról beszélt, hogy a kábítószer-fogyasztás tömegessé válik a falvakban a cigány fiatalok körében, és szerinte addig nem lehet felzárkózásról beszélni, amíg erre nem figyelnek oda. A miniszterjelölt meghallgatását a bizottság kilenc tagja támogatta, öten nemmel szavaztak, egy képviselő pedig tartózkodott. Balog Zoltánt az Igazságügyi Bizottság is alkalmasnak találta a miniszteri posztra, 7 igen, 1 nem és 2 tartózkodással. A miniszter a nemzetiségi, civil és egyházi ügyekről beszélt ezen a meghallgatásán. A hátrányos helyzetűek felzárkóztatásával összefüggésben azt mondta: a munka és a tanulás az, ami segíti felzárkózásukat, s cél az, hogy semmi olyan intézkedési mechanizmus ne működjön, ami elzárja őket ezektől a lehetőségektől. Beszélt az "etnobiznisz" visszaszorításáról is, vagyis arról, hogy olyanok tekintik etnikai csoporthoz tartozónak, akik valójában nem tartoznak az adott csoporthoz, pusztán a támogatáshoz való hozzáférés a céljuk. A nemzetiségek esetében a kulturális autonómia kiterjesztését nevezte előrelépésnek. Az egyházakkal összefüggésen azt emelte ki: ma 200 ezren tanulnak több mint ezeregyszáz egyházi fenntartású intézményben. Ezen a területen a finanszírozási rendszer újragondolását említette. A civilekkel összefüggésben a Nemzeti Együttműködési Alap létrejöttét nevezte előrelépésként, itt a bejegyzések egyszerűsítését tennivalók közé sorolta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.