Közélet

Kispárnán gyakorolta az újraélesztést a győztes magyar csapat

Kispárnán gyakorolta az újraélesztést a győztes magyar csapat

2014. május 31., szombat
Kispárnán gyakorolta az újraélesztést a győztes magyar csapat
magyar_orvoscsapat_01

A szálloda szobájában, egy kispárnán gyakorolták be az utolsó fogásokat, mégis az első helyet vihette haza a magyar orvoscsapat a nemzetközi elsősegélynyújtó versenyről.

"Érdekes helyzet volt, hiszen még sosem dolgoztunk együtt" - kezdett bele a nem mindennapi versenykörülmények ecsetelésébe

Lóczi Gerda

a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház sürgősségi osztályának vezetője, a csapat egyik tagja. A négyfős orvosteam ennek ellenére tudta elérni a kiemelkedő eredményt; a tagok Siófokról, Gyuláról, Budapestről és természetesen Hódmezővásárhelyről verbuválódtak össze. A doktornő hozzátette, a siker javarészt a Magyar Újraélesztési Társaságban együtt szerzett tapasztalatuknak köszönhető, hiszen mindannyian közel tíz éve oktatnak az intézményben. Az osztályvezető bepillantást engedett a készülődés kulisszatitkaiba is, kiderült, a magyar versenyzők egy nagypárnán gyakorolták az újraélesztést szállodai szobájukban. Az Európai Újraélesztési Társaság legutóbb négy napot töltött Spanyolországban, az elsősegélynyújtó verseny az éves kongresszusi ülés részét képezte. "Az egyik nap komplikált felnőtt bábún kellett bemutatnunk az újraélesztést, ahol nemzetközi bírók lesték minden mozdulatunkat. Az induló tizenkét csapatból végül hárman jutottunk a második fordulóba. Ebben a feladatban egy négyéves, vízbe fulladt, kihűlt gyereket kellett újraélesztenünk" - folytatta Lóczi Gerda. A bírák bizony szigorúak voltak, minden teamről videofelvétel készült, ez alapján pontozták a látottakat. Az angol csapat azon bukott el, amiben a magyar négyes kiemelkedően teljesített: a mellkaskompresszió szakszerűségét pontozták.

magyar_orvoscsapat_02

A csapat tagjai: Nagy Ferenc, Kiss Domonkos, Szabó Némedi Noémi és Lóczi Gerda.

Hogy áll az újraélesztéshez az utca embere?

Az Erzsébet-kórház sürgősségig orvosa szerint a mielőbbi segítségnyújtás alapja ez a beavatkozás, amelyhez sajnálatos módon félve nyúl az utca embere. Hiába a gyógyszerek, a legmodernebb technológia, ha évente több tízezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívmegállásban, pedig legtöbb esetben karnyújtásnyira van a segítség. "Norvégiába, Dániában a lakosság 70 százaléka tud újraéleszteni, ehhez képest nálunk mindenki attól fél, hogy rosszul csinálja vagy árt vele. Pedig ha a keringés leállása utáni első 5 percben közbelépünk a nyomó-fújó technikával, akár nyolcszor nagyobb az esélye a betegnek a túlélésre." A megoldás pofonegyszerű lenne: az iskolai keretek közötti oktatás sokat tehetne a gyakorlatszerzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.