Közélet

Ismét ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat Szerbiában

Ismét ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat Szerbiában

2014. május 20., kedd
Ismét ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat Szerbiában

A Száva újabb árhulláma miatt ismét elrendelték a Belgrádtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovac teljes kitelepítését, az elárasztott területeken rekedtek mentése kedd reggel is folytatódott.

Éjjel mintegy kétezer embert telepítettek ki. A településre egyelőre senki nem térhet vissza, és azoknak is el kell hagyniuk házukat, akik eddig ezt vonakodtak megtenni. A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának a felét fedezi, még mindig veszélyben van, mivel három oldalról is víz veszi körül, de a gátak egyelőre kitartanak.

Aleksandar Vucic

miniszterelnök hétfőn közölte, hogy Obrenovacon tizenhárom - egész Szerbiában pedig húsz - áldozata van az árvíznek. A kormányfő azt mondta, nehéz meghatározni az árvizek okozta anyagi kár nagyságát, de ez az összeg feltehetően meghaladja majd a több száz millió eurót, egyesek egymilliárd euróról is beszélnek. Felháborodásának adott hangot, hogy az áldozatok számával kapcsolatban mennyi valótlanság hangzik el. 635 bejelentést kaptak halálos áldozatokról, eddig 451-et vizsgáltak meg, és mindegyik hamisnak bizonyult. "Hol úszkálnak azok a holttestek, amelyekről egyesek beszélnek?" - fakadt ki. A leginkább sújtott területeket a kormány több tagja és az államfő is meglátogatta hétfőn. Ivica Dacic külügyminiszter külföldi diplomatákkal együtt járta körbe Obrenovacot, ahol - megfogalmazása szerint - sokként érte őket a látvány. Kijelentette: Szerbiának szüksége lesz a nemzetközi közösség szolidaritására és támogatására ahhoz, hogy a természeti katasztrófa következményeit kezelni tudja. A múlt kedden kezdődött esőzések és az árvíz miatt az országban eddig 950 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, a mentőalakulatok pedig több mint harmincezer embert mentettek ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.