Közélet

Határon átnyúló útvonaltervező Csongrád megye és Észak-Bácska között

Határon átnyúló útvonaltervező Csongrád megye és Észak-Bácska között

2014. május 27., kedd
Határon átnyúló útvonaltervező Csongrád megye és Észak-Bácska között
transplan_logo

A Csongrád megye és Észak-Bácska körzetét összefogó fejlesztés az online közösségi közlekedési útvonaltervező platform létrehozásán túl egy közúti útvonaltervező kidolgozását is magában foglalja, ami a térségben működő közszolgáltatók és logisztikai vállalkozások igényeit elégítheti ki.

Csongrád megye (Magyarország) és Észak-Bácska (Szerbia) körzetében 2014. májusától kezdve határon átnyúló útvonaltervező szolgáltatás (TRANSPLAN) működik, mely a térség minden közforgalmú közlekedési (busz- és vasúti társaságok) szolgáltatójának menetrendjét ismerve segít utazásaink pontos megtervezésében. Az útvonaltervező lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a régió bármely településéről indulva konkrét és naprakész utasításokat kapjanak használói az igénybe venni javasolt járatok indulásáról, a csatlakozások helyéről, várakozási időkről. Az internet segítségével mindenki számára ingyenesen elérhető tervező program nemcsak az egyes települések közötti járatokkal kapcsolatban szolgáltat megbízható információt, hanem a városokon belül működő helyközi menetrendet is ismerve ajánl teljes körű utazástervezési szolgáltatást. A fejlesztés az online közösségi közlekedési útvonaltervező platform létrehozásán túl egy közúti útvonaltervező kidolgozását is magában foglalja, ami a térségben működő közszolgáltatók és logisztikai vállalkozások igényeit elégítheti ki. A projekt és keretében létrejövő fejlesztés(ek) hosszú távon a hatékony közlekedéstervezés létrehozásához járulnak hozzá, ezáltal a különböző, közlekedéshez és ahhoz köthető környezetvédelmi szempontból káros anyagok kibocsátásának csökkentését célozzák. A projekt megvalósulásának eredményeként a helyi közösségek, döntéshozó szervek, önkormányzatok, egyúttal kis- és középvállalkozások közvetlenül is részesülnek a projekt előnyeiben, hiszen a hatékony útvonaltervezés gyorsabb és jobb kapcsolatot teremt az egyes települések között, kevesebb erőforrás kerül felhasználásra, emellett pedig a befektetések is fellendülhetnek. A szolgáltatás kifejlesztésére a Szabadkai Városrendezési Intézet és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. az Európai Unió IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében 2012-ben támogatást nyert a Határon átnyúló közlekedési útvonal- és menetrendtervező platform (CBC Trans-Plan) elnevezésű projekt keretében. A fejlesztés 203.910 EUR Európai Uniós támogatással valósult meg. A projekt záró konferenciáját, az útvonaltervező programok bemutató rendezvényét 2014. május 9. napon tartották Szabadkán, melyen a két ország érintett területeinek képviselői vettek részt és a helyi, valamint regionális sajtó képviselői is nagy számban képviseltették magát. Az útvonaltervező programok az alábbi internetes holnapon érhetőek el:

http://www.transplan.net/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.