Közélet

Az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozásról

2014. május 31., szombat
Az egészséges táplálkozásról
lit_szechenyiterv_logo

Az egészséges életmód része a kiegyensúlyozott, harmonikus táplálkozás. Az egészséges táplálkozás nem az egészséges ételek fogyasztását jelenti, mivel ahhoz, hogy egy élelmiszer forgalomba kerülhessen, feltétel, hogy ne legyen káros az egészségre. Az egészséges táplálkozás a forgalomban lévő ételek, italok fogyasztásában lévő egyensúly, arány megtalálását jelenti.

A gyerekek megfelelő fejlődése, növekedése, a betegségek elkerülése érdekében törekedni kell a megfelelő táplálék megválasztására. A szülőnek nem kell megtiltania az édes italok, a gyors éttermi ételek fogyasztását a gyermeknek, egyszer-egyszer megengedheti, hogy ezek kerüljenek az étrendjébe. A szülőnek mértékletességre kell tanítania gyermekét. Az egészséges táplálkozást kisgyermek kortól kezdve kell tudatosítani, hogy a gyermek, ha néha napján meg is engedi magának a kevésbé egészséges ételek fogyasztását, ne essen túlzásba. A cél, hogy a gyerek változatos étrendhez szokjon hozzá, melyben helyet kapnak a szervezet számára fontos tápanyagok, mint a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, valamint az energiát nem adó tápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – egyaránt. A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítsunk a táplálkozás során, melynek alapja a változatos étrend. Fontos, hogy a kisgyerek hozzászokjon a gyümölcsök, a zöldségek, a változatosan elkészített húsételek és tészták íz világához, s hogy ne élje meg büntetésként, ha párolt zöldséget vagy főzeléket kap.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.