Közélet

Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat

Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat

2014. április 25., péntek
Új trópusi üvegházzal várja a szegedi füvészkert a látogatókat

Az Egyetemi Tavasz programsorozat keretében, a Föld napjához kapcsolódva hivatalosan is megnyitja kapuit szombaton az új trópusi üvegház a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - tájékoztatta az intézmény igazgatója az MTI-t.

Németh Anikó

elmondta: a régi, korszerűtlen trópusi üvegház helyén alakították ki a két részből álló, több mint 500 négyzetméteres és legalább 7,5 méteres belmagasságú új üvegházat, melynek egyik felében a melegebb, nagy páratartalmat igénylő növények, másikban a száraz környezetet kedvelő, sivatagos vidékhez alkalmazkodott növények kaptak helyet. A beruházás csaknem 250 millió forintból valósult meg. Az üvegházban az 50 éves növények nagy része a helyén maradt, azonban számos látványelemmel bővült a bemutatótér. Az újonnan épült, több szintes tórendszerben és környékén a trópusi folyók, tavak vízi- és vízparti növényei tekinthetők meg: tündérrózsák, papiruszsás, vízijácint, vízidara és brazil óriáslapu. Mint Németh Anikó elárulta, az amazonasi tündérrózsa nevelésével is megpróbálkoznak. A rovarfogó növények, a kancsókák, kürtvirágok is ebben az üvegházban kaptak helyet. A füvészkert igen gazdag páfránygyűjteménye is a növények számára ideálisabb helyre költözött, egy 2,5 méter magas, vízfolyásos zöld falon csodálhatóak meg a harasztok törzsének képviselői. Az üvegház szélén körbefutó, szintén újonnan kialakított galériáról egy egészen más perspektívából, szinte a lombkoronaszint magasságából lehet rácsodálkozni a trópusi gyűjteményre. A beruházásnak köszönhetően az eddig hely hiányában nem látogatható kaktuszgyűjtemény is megnyílt a nagyközönség előtt. A gyűjtemény növényanyagát különböző témák köré csoportosítva - haszonnövények, esőerdők növényei, növényi alkalmazkodás formái, orchideák, veszélyeztetett növényfajok - ismerhetik meg az érdeklődők, így garantáltan számos érdekességet megtudhatnak a trópusi tájak feltűnő sokféleségéről. A tájékozódást és ismeretszerzést információs táblák segítik - tette hozzá az igazgató. A szombat délelőtti megnyitó rendezvényen köszöntőt mond az egyetem rektora,

Szabó Gábor

és a Föld napja-programban közreműködő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója,

Makrai László

. A Föld napjához kapcsolódó szombati rendezvény középpontjában a szelektív hulladékgyűjtés áll. A füvészkertben a gyerekek láthatnak interaktív bábelőadást Lim-lom mese címmel, lesz kukafestés, Öko-Labirintus, zsákban futás és hulladékteke is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.