Közélet

Martonyi János: Francia nyelvű egyetemet Szegednek!

Martonyi János: Francia nyelvű egyetemet Szegednek!

2014. április 24., csütörtök
Martonyi János: Francia nyelvű egyetemet Szegednek!
SZS20140424_martonyi_janos_70_eves_030

Egy valódi francia nyelvű felsőoktatási intézmény igazi nemzetközi kisugárzást adnak a Tisza-parti városnak – véli a külügyminiszter, a 70. születésnapját ünneplő professzor.

Szép hagyományt folytatva bensőséges ünnepség keretében köszöntötték a 70 esztendős Martonyi Jánost 2014. április 24-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A Nemzetközi Magánjogi Tanszék egyetemi tanárát, hazánk külügyminiszterét (1998-2002, 2010-2014) elsőként

Hajdú József

, a fakultás dékánja méltatta. Kiemelte a professzor tudományos tevékenységének, tanszékalapító munkásságának jelentőségét. Ezt követően

Nagy Csongor István,

a Nemzetközi Magánjogi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense mutatta be az általa szerkesztett Liber Amicorum Martonyi János című emlékkötetet, melyben barátok tanulmányai találhatók valamennyi, a professzor által ismert nyelven.

Dienes-Oehm Egon

alkotmánybíró, az SZTE jogi kar meghívott előadója anekdotákat mesélt

Martonyi Jánoshoz

fűződő fél évszázados barátságából. A rendezvényen Martonyi János azt mondta: Szegednek, a szegedi felsőoktatásnak igazi presztízst, rangot adna, ha sikerülne itt egy igazi frankofón központot létrehozni, és a következő időszakban ő maga is mindent megtesz majd ezért. „Angol és német nyelvű egyetem már működik hazánkban, a fővárosban, szükség lenne egy valódi francia nyelvű felsőoktatási intézményre is, például itt, Szegeden, külföldi diákokkal is. Ezáltal a város tényleges nemzetközi kisugárzást nyerhetne” – mondta erről. Arról is szólt, hogy mindig is valóságos tudományos pályát szeretett volna befutni. „45-50 évvel ezelőtt az elmélet és a gyakorlat élesen elkülönült egymástól, én pedig az elméleti pálya helyett a gyakorlati munkát választottam, külkereskedelmi, külgazdasági jogász lettem. Aztán komoly változásokon ment keresztül az ország, és kiderült, az elmélet és a gyakorlat mégis közös nevezőre hozható. Szerencsésnek mondhatom magam, mert valóra válthattam vágyamat, egyszerre lehettem sikeres ügyvéd és egyetemi tanár diákokkal, elméleti háttérrel. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását segítette pályafutásomban, hogy a rendszerváltást követően közéleti szerepet is vállaltam, két cikluson keresztül külügyminiszterként szolgáltam Magyarországot” – hangsúlyozta Martonyi János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.