Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Akadályok a Szegedre tervezett Löw Immánuel-szobor előtt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

low_imanuel_szobor07_gsA zsinagóga kertjébe vallási okokból nem kerülhet az alkotás, közterületen való felállítását támogatná a szegedi hitközség, de Botka László polgármester nem – a pályázat beadási határideje március 17-e.

Ahogy arról a SZEGEDma.hu beszámolt, egy bizottsági határozat értelmében felkérték Botka László polgármestert, hogy támogasson egy pályázatot, ami révén Löw Immánuel (1854-1944), a híres tudós rabbi emlékére állítanának Szegeden egész alakos szobrot. A vagyongazdálkodási bizottságnak Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok mutatta be a tervet és Simor Márton szobrászművész által elkészített makettet is, amivel lehetne indulni a Nemzeti Kulturális Alap tenderén. Az ide vonatkozó szabályok értelmében a közgyűlésnek kellene döntenie egy ilyen pályázaton való részvétel ügyében, de az anyag beadásának a határideje március 17-e, a legközelebbi közgyűlés pedig áprilisban lesz. Ha a pályázat forrásigénye 5 millió forint alatti összeg (az önrész 2, az elnyerhető összeg 5 millió forint), akkor ilyen esetben a polgármester dönt, hogy indulhat-e az önkormányzat a pályázaton, és a pályázati alapból – amennyiben a projekt elnyeri a támogatást – csoportosíthat át önrészt.

Most úgy áll a helyzet, hogy az egész terv meghiúsulhat, Botka László ugyanis nem írta alá a támogatói nyilatkozatot. Löw Immánuel szoborállításával kapcsolatban a polgármesteri kabinet egy sajtónyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben leírják, hogy mivel a Szegedi Zsidó Hitközség vallási okokból ellenzi a szobornak a zsinagóga kertjében történő elhelyezését, így neki sem áll módjában támogatni az elképzelést. Gyimesi László azonban ismertetett a SZEGEDma.hu-val egy másik nyilatkozatot is, amelyen már a szegedi rabbi aláírása is szerepel, és melyben leszögezi a hitközség, hogy közterületen támogatják az elképzelés megvalósítását – a polgármester azonban így sem ad támogatást, szerinte közgyűlési határozat kell ehhez és alkotói pályázat. Mind a hitközség elnökének, Lednitzky Andrásnak, mind pedig Szeged polgármesterének nyilatkozatát mellékelte a kabinet, ezeket alább olvashatják.

Vallási okokból nem kerülhet a rabbi szobra a zsinagóga területére

„Megkeresés érkezett a Szeged Zsidó Hitközséghez a nemzetközi hírű főrabbi, botanikus számára szobor létesítésére a Gutenberg utcában. Simor Márton szobormakettjét és rajzait megtekintettem, s azt a környezetbe illőnek tartva korábbi nyilatkozatomban támogattam. Időközben a Rabbi Kar felhívta figyelmemet, hogy vallásunk tízparancsolata értelmében a templomban és a templom területét képező hajdani Biblikus Kertben azt felállítani nem lehet, mert élő alak formálásával elkövetnénk a hívság bűnét, és ezért nem támogatják, sőt felhívták figyelmemet azon elvárásra, miszerint a szobor felállításának ellenzését kérik tőlem. Köszönöm, hogy a zsidóság és Szeged nagy személyiségét annak tragikus halála évfordulójakor így kívánják megtisztelni, és kérem megértésüket” – fogalmaz levelében Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

„(…) Tájékoztatom, hogy a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke 2014. március 11-i nyilatkozatában vallási okok miatt kifejezetten ellenzi a szobor fenti helyszínen történő elhelyezését. (A nyilatkozatot mellékelem.) Szeged MJV Önkormányzata a zsidó hitközség kezdeményezésére 2004-ben, születésének 150. évfordulóján a Nemzeti Emlékcsarnokban helyezte ki Löw Immánuel mellszobrát, méltó módon megemlékezve a tudós rabbiról. Felmerült a javasolt alkotás közterületen való elhelyezése, azonban erről az 1991. évi XX. törvény alapján a közgyűlésnek kell döntenie. Az önkormányzat az elmúlt években számos közterületi művészeti alkotást helyezett el, de minden esetben alkotói pályázat előzte meg a művész kiválasztását. Fenti indokok alapján jogszerűen nem áll módomban a javasolt pályázat benyújtása” – írja Botka László polgármester.

Közterületen támogatná a zsidó hitközség az alkotást, Botka László nem

A SZEGEDma.hu megkereste a kezdeményezőt, Gyimesi László tanácsnokot, aki kérdésünkre reagált az ügyben született levelekre, nyilatkozatokra.

„Született egy későbbi levél is a Szegedi Zsidó Hitközség részéről, amiben leírják, hogy a tízparancsolat ide vonatkozó része szerint nem állhat szobor a zsinagógában és annak kertjében. Lednitzky András és a szegedi főrabbi, Markovics Zsolt azonban azzal zárja levelét, megtisztelőnek éreznék, ha a város úgy döntene, hogy Löw Immánuelnek köztéren szobrot emelne, ebben az esetben a hitközséggel együtt örömmel támogatnák az elképzelést. A hitközség vezetőivel, a szobrásszal és a fejlesztési iroda illetékeseivel a Gutenberg utcában találtunk is a tervhez megfelelő helyet. Sajnálom, hogy ezt Botka László a fenti levelében azzal hárítja el, hogy erről közgyűlési döntés kell hozni, miközben a közgyűlés utólag is jóváhagyhatja a polgármester ez irányú döntését, a pályázat beadásához így elég lenne csak egy polgármesteri szignó, ahogy a bizottság az MSZP-s tagok támogatásával, egyhangúan fel is kérte erre Botka Lászlót. A jelen pályázati kiírás egyébként fogalmilag kizárja azt, hogy megpályáztassák a Löw-szobrot, ugyanis az NKA-hoz az önkormányzatoknak kell kész makettel, tervvel benyújtaniuk a tendert. A város kiírhatott volna egy alkotói pályázatot, de mire? A polgármesteri hivatal dolga lett volna figyelni a megjelent tendereket, de nem tette, így kicsúszott a határidőből, egy előválogatás lehetőségéről, most egy ötlet született a hajrában, amire vagy lépünk, vagy nem. Természetesen nem kötelező szobrot állítani Löw Immánuelnek, de szép gesztus lett volna a holokauszt emlékévében, halálának kerek évfordulóján így tisztelegni Szeged egyik nagy vallási tanítója, tudósa előtt” – nyilatkozta portálunknak Gyimesi László.

Hírzóna

A sikeres nemzetpolitika letéteményesei a fiatalok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hangoztatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ombudsmani vizsgálatot akarnak a helyi civilek a vásárhelyi spiclitörvény miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szerintük jogsértő a közgyűlés által elfogadott rendelet.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Fidesz szerint elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újabb vita.

Tovább olvasom

Aktuál