/

Ópusztaszeren még a rácponty is gundeles + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140329_bojtos_gasztrohetvege_018Sokoldalú, ínycsiklandó, és laktató, pedig húsmentes. Még a legeltántoríthatatlanabb húsimádók is megnyalták mind a tíz ujjukat, ha győzték végigkóstolni a nyolc látványkonyha kínálatát. A szombati böjtös gasztrotúra átvezetett minket a parasztos receptek világából napjaink legjobb séfjeinek konyhájába.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fölött mindig süt a nap. Legalábbis ezt kell gondolnunk azok után, hogy az egymást követő három hétvégén is verőfényes napsütésben várta látogatóit a történelmi emlékhely. Ráadásul ezúttal Kertész Péter ügyvezető igazgató, valamint Merczi Gábor, a Gundel Étterem executive chef-je rácponttyal gondoskodott a vendégségvárásról. “Az alapvető alapanyagok ugyan azok mint az eredeti receptben, csupán egy aprócska kiegészítést kapott. A rácponty attól lesz gundeles, hogy Kertész Péterrel együtt készítjük el”- tette hozzá mosolyogva Merczi, aki már főzőkötényben, startra készen állt a rotunda bejárata előtt felállított szabadtéri konyhában, s alig várta, hogy befogja kuktának az ÓNTE igazgatóját. Lelkes segítőre talált: “már kisgyermek koromban is kivettem a részem a konyhai teendőkből. Imádok főzni és imádom a halételeket is, habár nincsen igazi kedvencem a magyar gasztronómiából. Úgy gondolom, a magyar hal kicsit háttérbe van szorulva, holott frissen is be tudjuk szerezni. Rendezvényünk a felé is irányul, hogy bemutassuk, mennyire sokszínű és változatos lehet az étek, ha magyar halból főzik.” páros dél-alföldi ételkülönlegesség elkészítési folyamatát bárki végigkövethette, s a gundeles fondorlatra is fény derült: az aljára szórt friss kenyérmorzsa, valamint a besamel mártás teszi különlegessé.

SZS20140329_bojtos_gasztrohetvege_077

A skanzenben felállított főzősátor alatt más finomságok is rotyogtak a bográcsban és pirultak az olajban. A Szent Pétör Serpenyője Péter Ferenc vezetésével szarvasgombás sült tésztával csalogatta magához az éhes szájakat, amelyet egy házilag barkácsolt óriásserpenyőben, a látogatók szeme előtt készített el. Dinnyési Tibor receptjei a Kiszombori csíramálé név alatt futottak, ő sajátos ízvilágú “süteményeit” kínálta. A Bárány Kisvendéglő pedig busából, pontyból, és harcsából főzött szegedi halászlevet – tudtuk meg Oláh Jánostól. Mellettük az Őrangyal Gasztroház, a Biocsemege Bolt és Főzőiskola, a Diófa Vendéglő, a Szeri Csárda, valamint a Gundel Étterem készült böjtös harapnivalóval.

Iparosbemutatóval, fotókiállítással, sőt, néptáncosokkal készült Hódmezővásárhely városa, amely folklórját tekintve eltér minden más magyarországi településtől. A főtt perec, a bodor kifli, a barátfüle, a tejes pite, a vizönkőtt, vagy a sós-túrós lepény mind-mind a térségre jellemző specialitások, amelyeket bárki megkóstolhatott a skanzenben. Utóbbiról azt is megtudtuk, Lázár János parlamenti képviselő azon fáradozik, hogy a hungarikumok közé emelje. A hódmezővásárhelyi főzőcsapattal érkezett Kis Zsolt ottjártukkor éppen a galuskákat szaggatta a csomós táskalevesbe, társa pedig krumplis kemény tarhonyát kevergetett. Kicsivel odébb Piri néni pogácsái és bodagja pirultak a kemencében. “Minden látogató egy kis csokornyi ízelítőt kap Hódmezővásárhely sajátosságaiból, hagyományaiból; itt közelebbről is megismerkedhetnek a várossal” – köszöntötte harangszóra a park vendégeit Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, majd nyakkendőjét ledobva sétára indult, hogy kipróbálja a kuglit és falatozzon a helyi ízekből.

SZS20140329_bojtos_gasztrohetvege_067

Nem csak böjt időszakában érdemes felhagyni a húsevéssel – ezt hirdette Mikulán Rita Csongrád megyei sport főorvos, valamint a Biocsemege Bolt és az Őrangyal Gasztroházzal közös előadásában. A nap folyamán Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspöktől és Miklós Péter egyháztörténésztől azt is megtudhattuk, mióta és miért böjtölnek az emberek. A Böjtös gasztrohétvége programkavalkádot a Meszecsinka együttes koncertje zárta.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: kemény meccsen egyetlen gól döntött Újszegeden

Következő sztori

Intenzíven növekedett a női foglalkoztatás 2010 óta