/

Jöjjön böjtös vendégségbe Ópusztaszerre!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140322_tavaszunnep_onte_037Sokoldalú és változatos, ilyen is lehet a húsmentes étel. Az ópusztaszeri gasztrohétvégén egyenesen a mesterektől leshetjük el a böjtös ételek csínját-bínját, valamint arra is fény derül, miért érdemes a húsmentes élet mellett dönteni. A gasztrotúra a paraszti világból indul, a célállomás napjaink legjobb séfjeinek konyhája. Ötletekkel, praktikákkal, ízkavalkáddal várja látogatóit az emlékpark!

A március 29-i, szombati megnyitót az egyedi gasztronómiájáról híres Hódmezővásárhely polgármestere Almási István, tartja a skanzenben. Az Árpád-emlékmű tövénél elhelyezett bográcsban már reggel Kertész Péter ügyvezető igazgató, valamint a Gundel étterem főszakácsainak pontya rotyog, mindeközben a skanzenben felállított nagy sátor alatt vendéglátóhelyek böjtös látványkonyhával csalogatják a látogatókat. A Bárány Kisvendéglő, a Biocsemeg Bolt és Főzőiskola, a Vásárhelyi Ízök, a Diófa Vendéglő, a Gundel Étterem, a Kiszombori Búzacsíramálé, az Őrangyal Gasztroház, a Szeri Csárda, és Szent Pétör Serpenyője mind arra vár, hogy bebizonyítsa: hús nélkül is lehet finomat főzni. Lesz ételkóstoló is, ahol főleg hal-, zöldség- és tésztaételeket ízlelhetnek a korgó gyomrú vendégek.

Nem csupán alkalomadtán lehet felhagyni a húsfélékkel: a puszta házában Mikulán Rita megyei sportfőorvos, a Biocsemege Bolttal és az Őrangyal Gasztroház alátámasztja, miért tartják egészségesnek a vegetáriánus életmódot. Ugyancsak a puszta házában Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök (Szeged-Csanádi Egyházmegye), valamint Miklós Péter egyháztörténész Test és lélek – Ínség és Bőség, böjt a keresztény kultúrkörben címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést. Zárásképp a Meszecsinka együttes gondoskodik a talpalávalóról.

Amíg sülnek-főnek a finomságok, a legkisebbeket kézműves foglalkozások, a nagyobbakat pedig kulturális műsorok és vásári forgatag várja. A Vásárhelyi híres Promenádon… cím alatt bemutatkozik a hódmezővásárhelyi néptánccsoport,a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre, a helyi citerás művészet, valamint bútor, fazekas és hímzés kiállítás is várja a kíváncsiakat.

További részleteket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark weboldalán találhatnak.

Előző sztori

Soltész Miklós: Vergődik az MSZP, mikor ukrán nyugdíjasokkal riogat

Következő sztori

Kézilabda: győznie kell a Picknek a biztos továbbjutásért