//

Az Orpeheus tanácsai a vérszívók ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kullancs0_gsMár lesben állnak a tavaszi vérszívók. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsokat ad, hogy védhetjük meg magunkat, családunkat és házi kedvenceinket a rovaroktól.

Tavasszal a természet ébredésével a kullancsok is mozgolódni kezdenek. A vérszívók a melegebb, nedves időszakban aktívak, ezért bárki találkozhat velük füves, bokros, fás területeken. Viszont nem csak a természetben, a városban is össze lehet szedni őket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az apró ízeltlábú parazitákat a házi kedvencek hozzák be a lakásba, de éppúgy felkapaszkodhatnak az ember cipőjére, nadrágjára, bőrére is. Egy kis odafigyeléssel, valamint rendszeres ellenőrzéssel kiszűrhetőek a kullancsok és kisebb az esély a betegségekre.

A vérszívó paraziták rejtőzködő életmódot folytatnak: nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a nagy meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás, az állatok vagy az emberek vére azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb távolítsuk el a kullancsot, ha szükséges szakember segítségével. Kerüljük a szóbeszédeket alapuló módszereket, ugyanis egy egyszerű kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után fertőtlenítsük a csípés helyét, és haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük. A vírus által okozott agyhártya-, agyvelőgyulladás – kullancs-encefalitis, valamint a baktérium okozta betegségek közül a lyme-kórról – lyme borreliosisról a leggyakoribb kullancs terjesztette betegség hazánkban.

Legjobb védekezés a megelőzés!

Használjunk kullancsriasztót, ezzel megelőzhetjük a szövődményes betegségeket is. Léteznek olyan speciális kullancsirtók/riasztók, amelyekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat is. Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak, de ne feledkezzünk meg sapkánk kezeléséről sem! Világos színű ruhában könnyebben felismerhetjük a reánk hulló, ruhánkra mászó kullancsokat.

Kiránduláskor kikerüljük a kullancsok élőhelyeit: a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdőrészeket, a cserjéseket. Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s utóbbin se időzzünk túl sokat, mert az állatok járta útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, sohase feledjük el a nélkül, hogy előbb ne terítettünk volna pokrócot magunk alá.

Test önellenőrzés: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva. Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére. Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet!

Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs.

Gyermekeink védelme: egy kiadós udvari foci után gyermekeinket is érdemes ellenőrizni. A fejben, a fül mögött, a tarkó tájékán, a hajlatokban simítással bizonyosodhatunk meg a parazitáktól való mentességről.

Állatvédelem: házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes, árban megfizethető lehetőségek tárháza (spray, csepp, nyakörv, stift, por) áll rendelkezésünkre. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a bolha- és kullancsriasztó nyakörv több hónapig aktív védelmet biztosít a kedvenceknek.

Permetezzünk azokon a helyeken, ahol hosszabb időt töltünk, például udvar, utcafront, előkert. Erre a leginkább alkalmas időpontok március vége és április eleje, illetve az augusztus-szeptember közötti időszak.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy tartózkodjunk minél többet az egészséget adó szabad levegőn, mozogjunk, kirándulásokkal tegyük életünket élményekkel telivé, viszont a kullancsoknak esélyt se adjunk a vérszívásra.

Előző sztori

Két órán belül megkerült az ellopott Volkswagen

Default thumbnail
Következő sztori

Laptopot lopott a Zsilip utcából a betörő

Legutóbbi hasonló cikkek