Közélet

Idősek házát nyitna a szépkorúaknak a szegedi Jobbik

Idősek házát nyitna a szépkorúaknak a szegedi Jobbik

2014. február 6., csütörtök
Idősek házát nyitna a szépkorúaknak a szegedi Jobbik
jobbik_forum03_ia

Nem csak lelkileg, de anyagilag is kifizetődővé kell tenni a szociális szférában dolgozók munkáját - hangsúlyozta Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője a párt szegedi lakossági fórumán. Rácz Tibor képviselő az idősek házának tervéről is beszélt, ahol a szépkorúakat kulturális és egészségmegőrző programokkal várnák.

A szociális rendszer igazságosabbá tétele és a nyugdíjrendszer átalakítása volt a szegedi Jobbik csütörtök délutáni lakossági fórumának két fő témája. Oroszlán utcai székházukba

Vágó Sebestyén

, a Jobbik országgyűlési képviselője is ellátogatott, aki a szociális szférából érkezett a pártba, így első kézből tapasztalhatta annak hiányosságait, gyengeségeit egyaránt. "Sajnos az elmúlt 24 évben semmilyen komolyabb változást nem lehet felírni ezen a téren, a szociális ellátórendszer igazságtalan és lehetővé teszi az élősködést, melyet sokan ki is használnak. Munkahelyteremtés helyett közmunkaprogram indult, ami egyszerűen csak a statisztikai adatok javítását hivatott szolgálni, nem a tényleges produktivitást" - mondta az országgyűlési képviselő. Vágó Sebestyén tizenhárom éve dolgozik a szociális szférában, gyermekvédelemmel és fogyatékkal élő emberek képzésével is foglalkozott ez idő alatt. Politikusként is rendszeresen látogatja ezeket az ellátó intézményeket, Szegeden az Acél utcai nyugdíjasházban is megfordult a fórumot megelőzően. "Az ilyen intézményekben magas szintű ellátást biztosító, elhivatott emberekkel találkozom annak ellenére, hogy az ő munkakörük anyagi szempontból a legkevésbé megbecsült. Valódi életpályamodellt kellene nyújtani számukra, nem pusztán néhány ezer forintos béremelést, amely egy szinttel sem hozza följebb őket a létminimumból" - hangsúlyozta. A Jobbik többlépcsős bérkompenzációval biztosítana számukra magasabb életszínvonalat, hogy ne csak lelkileg, de anyagilag is kifizetődővé váljon számukra hivatásuk.

jobbik_forum05_ia

Továbbfejlesztve bizonyos létező, ám nehezen működő szolgáltatásoknak is többletfunkciót adna. Ilyen a falun, tanyán élő idős emberek számára kialakított jelzőrendszeres riasztás, amellyel nem csupán akkor tudnának jelezni, hogyha orvosi segítségre szorulnak, de egy erőszakos behatolásról is időben értesíthetnék a rendőrséget. "Az ilyen intézkedéseket helyi szintekre kellene lebontani, nem pedig centralizálni, ahogy a jelenlegi kormány is teszi. A közösség sokkal könnyebben meg tudja oldani a maga gondjait, mintha azt egy elefántcsonttorony magasságából irányító központi szerv végezné" - magyarázta Vágó Sebestyén. "A kampányidőszak alatt sok lakótelepen élő szépkorúval találkoztunk, akik elpanaszolták: hiányolnak egy közösségi helyet, ahol össze tudnának jönni, hogy jól érezhessék magukat. A programunkba már be is építettük egy idősek házának tervét, ahol speciálisan nekik készülnénk programokkal" - erről

Rácz Tibor

országgyűlési képviselőjelölt beszélt. A nonprofit módon működő intézmény civil és egyházi szervezetek bevonásával egészségmegőrző és kulturális programoknak adna otthont, önkormányzati segítséggel akár az étkezésről is gondoskodna. Fő, hogy a nagyrészt egyedül élő emberek az elidegenedés és a magány helyett közösen, tevékenyen élhessék meg nyugdíjas éveiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.