Közélet

90 megváltozott munkaképességűt foglakoztat a rendőrség + FOTÓK

90 megváltozott munkaképességűt foglakoztat a rendőrség + FOTÓK

2014. február 17., hétfő
90 megváltozott munkaképességűt foglakoztat a rendőrség + FOTÓK
csmrfk_rehab30_gs

11 milliárd forint pályázati keretből 2500 ember képzése és 5000 megváltozott munkaképességű ember átmeneti foglalkoztatása kezdődött meg – jelentette ki Soltész Miklós államtitkár a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol összesen kilencvenen kapnak munkát.

Jelenleg ötven megváltozott munkaképességű rehabilitációs foglalkoztatása kezdődött el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon (CSMRFK), és a következő hetekben további negyven ember áll munkába. A dolgozók egy része adminisztrációs feladatokat kap, a négyórás foglalkoztatás keretében Szegeden kívül több városi rendőrkapitányságon és határrendészeti kirendeltségen látják el feladataikat. A megyei főkapitányságon rendezett állománygyűlésen

Soltész Miklós

szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta, a megváltozott munkaképességű emberek korábban pazarló és gyenge hatékonysággal működő foglalkoztatási rendszerének átalakítása komoly feladatokat rótt a kormányzatra. „Az átalakítás eredményeképpen bevezettük a rehabilitációs kártyát, mellyel 22 ezren dolgoznak. Az akkreditált foglalkoztatást teljesen egységesítettük, ennek eredményeképpen kevesebb pénzből ugyanannyi, 30,5 ezer foglalkoztatottnak tudunk munkát biztosítani” – részletezte Soltész Miklós. A szociális és családügyért felelős államtitkár arról tájékoztatott, hogy 2010 óta 15 ezerrel nőtt ezen a területen a foglalkoztatás. Csongrád megyében tavaly 1200-an dolgoztak rehabilitációs kártyával, míg akkreditált foglalkoztatónál 1500 fő. A piacot is át kellett alakítani, hogy a megváltozott munkaképességűek valóban olyan termékeket állítsanak elő, amire van kereslet.

Az állománygyűlésen B. Nagy László (Fidesz) kormánymegbízott méltatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon folyó munkát. Elmondta, az ország öt legjobb kapitányságaként tartják számon a Csongrád megyeit. Kifejezte reményét, hogy a mostani, 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban további források állnak rendelkezésre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásbővítésére. A kormánypárti országgyűlési képviselő elmondta, míg 2010-ben 2 millió körül mozgott hazánkban a munkájuk után adót fizetők száma, addig ma már 100 emberből 40 dolgozik, vagyis 4 millió ember fizet adót. Kifejezte reményét, hogy a CSMRFK-t több megyei kapitányság is követni fogja, s máshol is fognak megváltozott munkaképességűeket alkalmazni. Új állás, új lehetőségek „A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elsőként vállalta, hogy részt vesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjában” – erről már Kovács István országos rendőrfőkapitány-helyettes beszélt. Bejelentette, hogy a rendőrség országos program indítását tervezi a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára. Megtudtuk, háromhetes tréninget is tartottak a kiválasztott megváltozott munkaképességű dolgozóknak, akik zömében adminisztratív feladatokat fognak ellátni adatrögzítőként vagy épp ügyfélszolgálati munkatársként, a hivatásos rendőri állomány ez irányú terheit fogják csökkenteni. Kovács István hozzátette, lesz, aki raktári segítő lesz, vagy karbantartói munkakört lát el. A kiválasztottak átlagosan kilenc és fél hónapig vehetnek részt az európai uniós támogatással megvalósuló programban. Lukács János dandártábornok megyei főkapitány is azt reméli, hogy a rendőröknek több idejük fog jutni a felderítésre, illetve a lakossággal való párbeszédre is több idő marad. A megváltozott munkaképességű dolgozók bére heti húszórás munkakörben bruttó 73 ezer forint lesz havonta, és továbbra is kapják az átlagosan 42 ezer forintos rehabilitációs ellátást. Egyikük Sastin Zoltánné több mint tíz éve rokkantnyugdíjas, folyamatos műtétei miatt százalékolták le. „Nagy örömmel töltött el, hogy csatlakozni tudtam ehhez a pályázathoz, és a rendőrség munkatársai is bizalommal fordultak felénk, ami szintén nagyon fontos” – fogalmazott. Portálunknak elmondta, ő a sajtóosztályon fogja segíteni a kollégák munkáját, és reméli, hogy a határozott idejű foglalkoztatási idő lejárta után is el tud majd helyezkedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.